De onbesliste kiezer wordt beslissend

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN TURNHOUT

De verkiezingen in Turnhout beloven razend spannend te worden. Volgens peilingen zijn verscheidene partijen aan elkaar gewaagd, maar veel kiezers hebben ook nog niet beslist op wie ze gaan stemmen. Wellicht bepalen zij wie er morgenavond aan zet is voor een coalitievorming.

Eric Vos, Paul Van Miert, Francis Stijnen, Marc Boogers en Hannes Anaf. Alle vijf geloven ze dat ze kans hebben om de volgende burgemeester van Turnhout te worden. En ze geloven dat niet alleen, ze hebben allemaal ook effectief een reële kans op de sjerp. Omdat verwacht wordt dat de scores dicht bij elkaar gaan liggen in Turnhout.


Eric Vos ambieert met TIM niet alleen opnieuw de sjerp, maar wil ook groeien in aantal zetels. "We hebben bewezen dat we stevig beleid kunnen maken, en dat we rust kunnen houden in het politieke landschap hetgeen leidt tot het neerzetten van realisaties", zegt Eric Vos. "We streven naar een coalitie die draagvlak heeft bij de bevolking van Turnhout, en waarbij het programma van TIM zo maximaal mogelijk kan ingevuld worden."


Afgaande op de zetelverdeling van zes jaar geleden wordt Paul Van Miert de grootste concurrent voor de sjerp. Al vindt hij het in de eerste plaats belangrijk dat N-VA terug mee in het bestuur komt. "Als we onze 11 zetels zouden kunnen behouden, zou dat fantastisch zijn. Onze eerste opdracht is terug dienst te kunnen uitmaken van het bestuur. Het liefst in een coalitie met maar drie partijen. Behalve enkele oudgedienden ziet onze ploeg er volledig anders uit dan zes jaar geleden. Andere partijen moeten geen schrik hebben voor een gelijkaardig scenario als bij het begin van deze legislatuur", zegt Van Miert. Partijen die op nationaal niveau minder evident lijken voor N-VA kunnen op stadsniveau mogelijk wel een coalitiepartner worden. "Het bestuur van een stad is iets anders dan nationale politiek. Verschillen die in nationale programma's zitten, komen minder tot uiting in partijprogramma's voor de stad."


CD&V moest nog nooit toekijken vanop de oppositiebanken. Francis Stijnen wil dat zo houden. "We hebben goed werk geleverd. Ik heb van alle partijen complimenten gekregen over hoe ik de financiën van de stad heb aangepakt", zegt Stijnen. "De sjerp is het ultieme doel van elke lijsttrekker. Maar dat is niet het enige waar we voor gaan. We gaan er in de eerste plaats voor om mee het beleid te kunnen maken en ons partijprogramma te realiseren. Vanuit welke functie dat dan zal zijn, moet nog blijken."


Hannes Anaf wil met sp.a groeien tot 6 zetels. "En uiteraard zouden we graag opnieuw mee besturen. Dat is de reden waarom je aan politiek doet", vertelt Hannes Anaf. "Ik ben ook heel expliciet als kandidaat-burgemeester naar buiten gekomen. Ik heb intussen heel wat ervaring en het zou ook niet slecht zijn om eens een frisse wind door het stadhuis te laten waaien met een jonge burgemeester."

"Groen beleid voortzetten"

Marc Boogers (Groen) hoopt in de meerderheid te komen om het groene beleid van de voorbije zes jaar voort te zetten. "Wij hebben gemerkt dat je vanuit de meerderheid heel wat programmapunten kan verwezenlijken. Dat kan je niet vanuit de oppositie. Dus als de kiezer ons voldoende zetels geeft, dan stappen we graag mee in een meerderheid", zegt Boogers. Bart Voordeckers (Open Vld) is geen grote kanshebber op de sjerp, maar wel ambitieus. "Het is onze bedoeling om na de verkiezingen een degelijke fractie in de gemeenteraad te hebben. Daarvoor ambiëren we 3 zetels", aldus Voordeckers.


In tegenstelling tot Vlaams Belang en PVDA is Stadsbelangen wel een partij waarmee de meeste andere partijen willen praten voor een mogelijke coalitievorming. "Als de kiezer op ons stemt, geven ze een heel duidelijk signaal dat er iets moet veranderen", zegt Toon Otten. (JVN)