Brand treft foyer van De Warande: volgende expo niet in gevaar

De foyer blijft voorlopig afgesloten. Rechts de poederblusser waarmee de brand werd geblust.
Vanderveken De foyer blijft voorlopig afgesloten. Rechts de poederblusser waarmee de brand werd geblust.
In cultuurhuis De Warande is donderdagochtend brand ontstaan in de foyer op de ondergrondse verdieping. Een werknemer van de poetsploeg kon de brand blussen. “De volgende tentoonstelling komt niet in het gedrang”, zegt directeur Staf Pelckmans.

De foyer naast de tentoonstellingsruimte op de ondergrondse verdieping van De Warande hangt onder een laag roet. Aanleiding is een brand die er donderdagochtend rond 6.30 uur heeft gewoed. 

“De voorbije twee weken werden werken uitgevoerd aan de parketvloer van de tentoonstellingsruimte. De vloer werd gevermist. De werken zijn begin deze week afgerond. We vermoeden dat er een aantal vodden in een bak zijn achter gebleven, waarna zelfontbranding heeft plaatsgevonden. Al is dat nog niet zeker”, vertelt Staf Pelckmans, directeur van De Warande.

De foyer kan voorlopig niet gebruikt worden. Een gespecialiseerde firma zal de onthaalruimte komen poetsen. De naastliggende tentoonstellingsruimte bleef wel gevrijwaard van rookschade. Op dit moment loopt er geen tentoonstelling in de zaal. “De volgende expo staat gepland voor 26 januari, maar de opbouw daarvan zal geen vertraging oplopen, omdat er in de exporuimte zelf geen schade is”, vertelt Pelckmans. “Alle ruimtes zijn goed gecompartimenteerd. De branddeuren zijn dicht geslagen en het alarm is af gegaan.”

Ondanks de compartimentering kon de rook zich verspreiden door de ondergrondse verdieping van de Warande. De buitendeuren werden open gezet om te verluchten. Dat was zowat het enige dat de opgetrommelde brandweer nog moest doen. “De brandweer heeft niet meer moeten blussen. Eén van de poetsmensen heeft koelbloedig gereageerd en had de brand al met een poederblusser geblust nog voor de aankomst van de brandweer”, besluit Staf Pelckmans. De werknemer werd ter controle van eventuele rookintoxicatie naar het ziekenhuis gebracht.

De tentoonstelling die op 26 januari opent in de Warande heet ‘The Gulf Between’, een tentoonstelling over zwart, wit en alles daartussen. De titel verwijst naar de eerste Amerikaanse filmproductie in Technicolor.

Cultuurhuis De Warande in Turnhout.
Jef Van Nooten Cultuurhuis De Warande in Turnhout.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.