Bite Back naar strafrechter na klacht varkensboeren

De Brugse raadkamer heeft dierenrechtenorganisatie Bite Back naar de correctionele rechtbank verwezen op verdenking van laster en eerroof. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen. Enkele varkenskwekers hebben klacht ingediend tegen de organisatie. Daarbij is de Turnhoutse varkenshouder Luc Van Dommelen.

De bal ging aan het rollen toen Bite Back in 2013 in een reportage vermeende wantoestanden in negen varkenskwekerijen in Vlaanderen aan de kaak stelde. De dierenrechtenorganisatie diende toen een klacht in bij het Federaal Voedselagentschap, maar ving bot omdat controleurs van het FAVV geen overtredingen hebben vastgesteld bij de boeren in kwestie.


Enkele varkenshouders zouden naar aanleiding van schokkende beelden in de reportage heel wat bedreigingen ontvangen hebben. Daarom beslisten de varkenskwekers om klacht in te dienen tegen Bite Back. Woensdagochtend heeft de Brugse raadkamer de vzw en twee oprichters van Bite Back naar de strafrechter doorverwezen voor laster en eerroof.


De dierenrechtenorganisatie daarentegen vindt dat ze met de beelden van het anonieme onderzoeksteam alleen maar ontoelaatbare toestanden aan het licht heeft gebracht.