Besparingen wurgen Dinamo

STAD NEEMT VORMINGSORGANISATIE TIENDUIZENDEN EURO'S AF

Bieke Suykerbuyk, Patrick Hens, Walter Boogers, Karel Arets en Luc Steeman tonen de grijs-groene sjaals waarmee ze actie voeren tegen de opgelegde besparingen.
Foto Ton Wiggenraad Bieke Suykerbuyk, Patrick Hens, Walter Boogers, Karel Arets en Luc Steeman tonen de grijs-groene sjaals waarmee ze actie voeren tegen de opgelegde besparingen.
De 230 vrijwilligers van Dinamo, een organisatie die een brede waaier aan cursussen en vorming aanbiedt, vrezen dat de organisatie ten dode is opgeschreven. Het stadsbestuur vermindert de subsidie met 40 procent. "Door die besparing is Dinamo niet meer leefbaar", sakkeren de vrijwilligers. Met een petitie en een sjaalverkoop hopen zij de stad op andere gedachten te brengen.

Dinamo is in 1983 in de Warande opgericht onder impuls van Eric Antonis. Doelstelling was via cursussen en workshops een zinvolle dagbesteding aan te bieden aan de vele werklozen die in de Warande kwamen stempelen. Ondertussen is Dinamo uitgegroeid tot een organisatie met 230 vrijwilligers die alle soorten vorming aanbieden aan volwassenen, gaande van taallessen, over naai- en danscursussen tot kooklessen. Vorig jaar heeft Dinamo 400 activiteiten georganiseerd, goed voor 2.600 deelnemers en 6.000 inschrijvingen. "Dinamo blijft groeien, maar de aangekondigde besparing op onze subsidies is een domper op de vreugde", vertelt Bieke Suykerbuyk. "Dinamo krijgt dit jaar 22.000 euro minder toelage van de stad, en vanaf 2016 zelfs 64.000 euro minder. We moeten dus 40 procent inleveren, terwijl andere socio-culturele verenigingen in Turnhout gemiddeld slechts 20 procent moeten inleveren." Wat ook nog altijd veel zou zijn.


De vrijwilligers van Dinamo benadrukken dat ze niet tegen de besparing op zich zijn. "We beseffen dat er bezuinigd moet worden", zegt Luc Steeman. "Door een prijsstijging door te voeren voor cursisten, te besparen op de uitgaven voor de vrijwilligers zouden we 20 procent kunnen besparen. Maar 40 procent is niet leefbaar. We kunnen het inschrijvingsgeld niet ongeremd laten stijgen, want dan haken cursisten af. Bovendien moet Dinamo betaalbaar blijven voor àlle groepen in de samenleving, ook voor diegenen die het moeilijk hebben. Dinamo geraakt in financiële ademnood. Tegen 2016 zullen we ademloos en op sterven na dood zijn, want met de huidige besparingsplannen van het stadsbestuur is Dinamo vanaf 2016 niet meer leefbaar."


Met het einde van Dinamo zou niet alleen een zinvolle dagbesteding voor de duizenden cursisten verdwijnen, maar ook voor de 230 vrijwilligers. "Het stadsbestuur verkondigt regelmatig dat het rekent op vrijwilligers, maar een vereniging met 230 vrijwilligers zet het zomaar in de kou. We hebben daarom sjaals laten maken. De sjaal is grijs met een streep groen, de kleur die staat voor hoop in bange dagen. We hopen dat veel mensen hem dragen in het straatbeeld. Dat moet confronterend zijn voor de politici. We hopen dat de sjaal geen strop wordt in 2016", verduidelijken Karel Aerts en Patrick Hens.


De sjaals zijn voor 3 euro te koop aan de balie van Dinamo in cultuurcentrum de Warande. Daarnaast starten de vrijwilligers een petitie in de hoop het stadsbestuur op andere gedachten te brengen. "Want we mogen er niet aan denken wat sommige mensen zou overkomen als Dinamo zou verdwijnen. De organisatie haalt heel wat mensen uit hun isolement."


De petitie ondertekenen kan via www.warande.be/dinamo.