Bert (90) werkt al 68 jaar maar denkt nog niet aan stoppen: “Tot mijn 95ste blijven doordoen”

Bert Van Beurden (90) begint aan zijn werkdag bij de gerechtsdeurwaarder.
Ton Wiggenraad Bert Van Beurden (90) begint aan zijn werkdag bij de gerechtsdeurwaarder.
De pensioenen betaalbaar houden? Volgens sommige politici moeten we dan allemaal langer werken. De 90-jarige Bert Van Beurden uit Oud-Turnhout geeft het goede voorbeeld. Hij werkt halftijds in een deurwaarderskantoor, tot twee jaar geleden zelfs nog voltijds. “Met hart en ziel”, zegt Bert. “Alleen spijtig dat ik zoveel belastingen moet betalen.”

Bert Van Beurden vierde op Valentijnsdag zijn 90ste verjaardag. Zijn leeftijdsgenoten trekken er met Okra op uit voor een spelletje biljart of petanque. Bert niet. Hij trekt elke dag keurig gekleed naar het gerechtsdeurwaarderskantoor in de Otterstraat in Turnhout. Hij is er al 30 jaar in loondienst. Een nieuwe carrière bovenop zijn vroegere loopbaan als onderhoudsmechanieker. 

Prepensioen op 58 

“Ik ben 38 jaar in dienst geweest bij wegenbouwbedrijf Van Gorp. Ik heb er geholpen bij de aanleg van het vliegveld van Bierset en van Kleine Brogel, de omgeving van het Delwaidedok, en de E19 tussen Brecht en de Nederlandse grens.” 

Bert deed zijn werk graag. En eigenlijk had hij helemaal geen zin om op zijn 58ste met prepensioen te gaan. “Ik had gerust nog willen voortwerken, maar in die tijd was het de gewoonte dat je op prepensioen ging zodra het kon. Iedereen deed het.”

Fietsen of biljarten

Bert volgde het voorbeeld van zijn generatie, maar besefte al snel dat een gepensioneerd leven niks voor hem was. “Als je altijd lange dagen gewerkt hebt, heb je geen hobby’s opgebouwd. Fietsen, biljarten of in de tuin werken, interesseerde me niet. Mijn werk was altijd mijn hobby geweest.”

Mij moet je geen hele dag achter de geraniums zetten om naar buiten te kijken

Bert Van Beurden (90), al 68 jaar aan het werk

Om dichter bij zijn kinderen te wonen, verhuisde Bert kort na zijn pensioen van Weelde (Ravels) naar Oud-Turnhout. Dat zou al snel een grote invloed hebben op de rest van zijn leven. “Ik woonde naast een advocate, Annemie Van Deun. Zij zag dat ik hele dagen niks te doen had, en vertelde me dat haar zus - gerechtsdeurwaarder May Van Deun - nog wel iemand kon gebruiken. Als chauffeur en als getuige bij inbeslagnames. Op voorwaarde dat alles wettelijk in orde zou zijn met mijn prepensioen, wilde ik dat wel doen. Dertig jaar later ben ik er nog altijd in loondienst.”

Knieoperatie

Tot 2 jaar geleden – hij was toen 88 – bleef Bert voltijds aan de slag als chauffeur en getuige. Een knieoperatie bracht daar verandering in. Sindsdien werkt hij nog maar halftijds. Iedere dag van 13 uur tot 17 uur is hij aan de slag in het deurwaarderskantoor. “De laatste twee jaar zoek ik vooral dossiers op voor collega’s, en steek ik een handje toe waar nodig. Af en toe fungeer ik nog als chauffeur.”

Ik wil tot mijn 95ste blijven werken. Als ze me dan nog willen natuurlijk.

Bert Van Beurden (90), halftijds aan de slag in een deurwaarderskantoor

Mensen vragen wel eens aan Bert of hij het financieel dan nog altijd nodig heeft om te blijven werken. “Geld heb ik al lang niet meer nodig. Deze job is me dus zeker niet om het financiële te doen. Integendeel, ik betaal er zelfs veel belastingen door, jaarlijks tussen de 5 en 10.000 euro. Maar het is gewoon iets dat ik graag doe. Op deze manier kan ik bezig blijven. Dit is mijn lang leven”, vertelt Bert. 

“Ik heb het geluk gehad dat ik altijd gezond ben gebleven. Maar dat is wellicht geen toeval. Zeker op mentaal vlak is het belangrijk om bezig te blijven. Mij moet je niet achter de geraniums zetten om heel de dag uit het raam te kijken.”

Zijn twee jobs opgeteld, heeft Bert Van Beurden al een loopbaan van 68 jaar achter de rug. Toch denkt hij ook nu hij 90 jaar is geworden nog niet aan stoppen. “Als ik gezond blijf, wil ik dit nog een hele tijd blijven doen. Ik zal niet zeggen dat ik op mijn 100ste nog aan het werk zal zijn. Maar ik zou toch graag tot mijn 95ste blijven werken. Zolang ze me nog willen natuurlijk. (lacht) Maar voorlopig zijn ze nog tevreden van mijn werk.”

Bert Van Deuren (90) voor het kantoor waar hij al 30 jaar in loondienst is.
Ton Wiggenraad Bert Van Deuren (90) voor het kantoor waar hij al 30 jaar in loondienst is.27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andres Michiels

  Sorry maar dat is niet werken eh, eventjes wat rondrijden en dan nog wat staan kijken naar wat anderen doen. Dit is echt wel een fout beeld geven van de werkende mens, deze heer houdt zich gewoon bezig overdag, maar toch heb ik respect voor zijn inzet.

 • peter colson

  Al 90 jaar en nog steeds aan het werk. Ge zou het hem niet nageven dat al zo oud is, ik had hem gemakkelijk 20 jaar jonger geschat. En veel klagers zien er al 60+ uit terwijl ze niet eens de kaap van 50 hebben gerond. En die zijn net als deze positivo ook deskjockey.

 • Luc Spileers

  Tjah,ieder moet dit voor zijn eigen uitmaken,ik heb me nog nooit zo goed in mijn vel gevoeld sedert ik van mijn brugpensioen geniet,niets moet nog,naargelang de weersvoorspelling in de voor of namiddag klusjes,gaan winkelen en daarna een fietstocht van 90-100km,de dagen vliegen voorbij eerlijk gezegd,als die man zich daar goed bij voelt ,laat hem doen,ik was kontent dat ik na 42 jaar werken er de brui kon aan geven.

 • gustaaf carpels

  Als je op prepensioen bent is dat omdat je vrijwillig gestopt bent voor je pensioenleeftijd niemand kan je daarvoor dwingen vele mensen die op pensioen zijn doen vrijwilligers werk waar ze niet voor betaald worden en geloof me dat is soms harder werken dan een deurwaarder rond te rijden

 • gustaaf carpels

  Mag ik erop wijzen dat deze man op prepensioen was gegaan je hoeft niet op pre pensioen te gaan Dat doet je vrijwillig als je wenst te stoppen voor je pensioen leeftijd