Afbraak bijbelfabriek gestart

De nieuwbouw met vooraan de Smiskensstraat.
ton wiggenraad repro De nieuwbouw met vooraan de Smiskensstraat.
Aan de Smiskensstraat sloopt een aannemer momenteel de gebouwen van de oude bijbeldrukkerij Splichal. In januari volgend jaar start een aannemer met de grondwerken en eind 2018 zullen 102 nieuwe woningen klaar zijn.

Het woonproject site Splichal van projectontwikkelaar Het Landgoed Development is al langer aangekondigd, maar nu is er op de hoek van de Smiskensstraat en de Apostoliekenstraat ook effectief iets aan het gebeuren. De oude gebouwen van de voormalige bijbeldrukkerij worden momenteel afgebroken. "We houden rekening met de buurt en de omliggende scholen. We laten vrachtwagens via de Rubensstraat en de Papenbruggestraat naar de werf rijden en via de Papenbruggestraat langs de Graatakker weer wegrijden", vertelt Miguel Van Hoof, één van de projectontwikkelaars. "Tijdens de uren dat er 's morgens en 's avonds kinderen worden afgezet, wordt hier niet gewerkt."

Projectverantwoordelijken Miguel Van Hoof en Luc Thollebeek.
ton wiggenraad Projectverantwoordelijken Miguel Van Hoof en Luc Thollebeek.

Honderd vrachtwagens

Voorlopig blijft het vrachtverkeer beperkt, maar tijdens de acht weken grondwerken zullen elke dag ongeveer honderd vrachtwagens van en naar de werf rijden.


Nu de afbraakwerken gestart zijn, organiseert de projectontwikkelaar zaterdag en zondag nog een kijkdag met vertrekpunt in het schooltje tegenover de site. Van de 102 geplande woningen zijn er al 48 verkocht, van de appartementen is al meer dan 60 procent de deur uit. "Belangrijk, er zijn ook woningen met een kleine tuin, daar staan er nog veel van te koop", benadrukt Luc Thollebeek van Het Landgoed. Nu zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur is iedereen welkom voor een kennismaking met het project. (DVGT)