800 scholieren stappen mee in Turnhoutse klimaatmars: “Die strafstudie nemen we erbij”

800 klimaatbetogers trekken door het centrum van Turnhout.
Ton Wiggenraad 800 klimaatbetogers trekken door het centrum van Turnhout.
800 mensen hebben donderdagochtend in het centrum van Turnhout betoogd voor het klimaat. Naast een delegatie ‘grootouders voor het klimaat’ waren vooral spijbelende scholieren van de partij. “Voor veel Turnhoutse jongeren is Brussel te ver, daarom betogen we hier”, zegt mede-initiatiefneemster Eliana Erebara.

‘Liever brossen dan geen bossen’ of  ‘Not ready to be a fish again’. Het zijn twee van de vele slogans die scholieren donderdagochtend met zich meedroegen tijdens de klimaatbetoging in Turnhout. 

De voorbije weken trokken al een paar scholen door de straten voor een klimaatmars. Maar de betoging van donderdagochtend was de eerste echte klimaatbetoging, waarvoor de scholieren moesten spijbelen. 

Ook grootouders betoogden mee.
Jef Van Nooten Ook grootouders betoogden mee.

Brussel is te ver

“Heel veel jongeren willen graag meestappen, maar het niet iedereen geraakt elke donderdag in Brussel”, vertelt mede-initiatiefneemster Eliana Erebara. “Om financiële redenen, maar ook omdat je zo een hele schooldag verliest. Wie enkel hier in Turnhout betoogt, mist maar een halve dag. We hebben een Facebookevent aangemaakt en flyers uitgedeeld in de scholen. Ik ben uiteindelijk blij met de opkomst. Elk beetje helpt.”

Volgens een schatting van de politie daagden achthonderd deelnemers op voor de klimaatbetoging. Na een mars door het centrum van Turnhout trok een deel van hen naar het station om richting Brussel te reizen om ook daar mee te betogen. 

Nele Verstaelen, Axel Van den Eynde, Sien Gaublomme en Eliana Erebara.
Jef Van Nooten Nele Verstaelen, Axel Van den Eynde, Sien Gaublomme en Eliana Erebara.

Strafstudie

“We zijn eerder ook al op een donderdag en een zondag in Brussel gaan betogen”, vertellen Nele Verstaelen, Axel Van den Eynde en Sien Gaublomme van het Heilig Graf in Turnhout. “Omdat het tijd wordt dat er iets verandert. Als de politiek dat zelf niet beseft, is het aan ons om hen wakker te schudden. We hebben geen stemrecht, maar zo kunnen we toch onze stem laten horen. We krijgen een strafstudie voor onze afwezigheid op school, maar dat hebben we er voor over.”

Flor Willems en Ine Jacobs
Jef Van Nooten Flor Willems en Ine Jacobs

Flor Willems en Ine Jacobs van de VTST hielden tijdens de betoging een bordje omhoog met de boodschap ‘We kunnen de aarde niet recycleren’. Het was de eerste keer dat zij betoogden voor het klimaat. “Het is goed dat er nu ook een betoging plaatsvindt in Turnhout”, aldus Flor en Ine. “We zijn zonder leerkrachten gekomen, omdat de school niet georganiseerd naar de betoging wilde komen. Maar als we een briefje van onze ouders hadden, mochten we wel mee stappen.”

Senioren

De spijbelende scholieren kregen het gezelschap van opvallend veel senioren. “Wij hebben het klimaat zien veranderen tijdens onze leven. Er moet nu dringend nagedacht worden hoe de klimaatwijziging een halt toegeroepen kan worden. In het belang van onze kleinkinderen en achterkleinkinderen.”

De politie in Turnhout zette 10 agenten in om de klimaatbetoging in goede banen te leiden.

Ton Wiggenraad
Ton Wiggenraad
Ton Wiggenraad2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Danny Govaerts

    In de plaats van op de markt te staan roepen organiseer in groep een plan om de tieleheide te herbossen. Want de groene hebben er een kaalslag van gemaakt zo als het er bij lag na de honderjarige oorlog. Daar is nog plaats voor bos. Voor de industrie er nog een stuk van aanslaagd.

  • Bram Simons

    Respect!!