"Geen motief voor brandstichting"

CAFÉBAAS ONTKENT SCHULD AAN VUURZEE IN 'T ZWART WATER

Café 't Zwart Water, daags na de brand op 22 november 2013.
Foto Ton Wiggenraad Café 't Zwart Water, daags na de brand op 22 november 2013.
Jan Broeders (66) heeft zelf zijn café 't Zwart Water in Turnhout in brand gestoken. Dat zegt het openbaar ministerie in Turnhout. De voormalige cafébaas riskeert drie jaar cel, maar gaat voor de vrijspraak. "Hij had geen enkel motief om het café in brand te steken. Iemand anders heeft brand gesticht terwijl hij daar lag te slapen", zegt zijn advocaat.

Café 't Zwart Water aan de Steenweg op Baarle-Hertog in Turnhout brandde volledig uit op 22 november 2013. Het café was jarenlang een gekend en goed draaiend café. De laatste jaren voor de brand was het vooral in trek bij motorbendes. De kroeg stond sindsdien ook gekend als café Pitstop. Eén maand voor de brand had kroegbaas Jan Broeders het café gesloten.


"Tijdens de bluswerken werd duidelijk dat binnen alle meubels op elkaar waren gestapeld, met papier in het midden", zegt openbaar aanklager Ellen De Ketelaere. "Naast de stapel stond een lege jerrycan, en er zijn ook verscheidene bussen white spirit aangetroffen. Er is dus geen twijfel mogelijk dat het om brandstichting ging."

Vijf brandhaarden

Nog volgens aanklager De Ketelaere staat het vast dat cafébaas Jan Broeders zelf de brand heeft aangestoken. "Hij werd ter plaatse door de brandweer aangetroffen en was erg verward. De man beweerde dat hij in het café aan het slapen was om enkele waardevolle spullen te bewaken die in een container naast het café lagen. Hij zou wakker geworden zijn van de rook, maar het pand was volledig afgesloten op het moment dat de brandweer arriveerde, en alleen Broeders was aanwezig. Er zijn bovendien brandversnellers gebruikt, en er waren in totaal vijf brandhaarden. Het is onmogelijk dat hij niks gemerkt heeft als de brand door iemand anders zou zijn aangestoken."


Jan Broeders moest zich vrijdag niet alleen verantwoorden voor de opzettelijke brandstichting bij nacht. Hij stond ook terecht voor inbreuken op de wapenwetgeving. "Tijdens een huiszoeking die na de brandstichting bij hem werd uitgevoerd, zijn 165 wapens aangetroffen. Vijftien daarvan waren verboden wapens, voor nog eens veertig andere wapens had hij een vergunning nodig. De wapens lagen verspreid over slaapkamer, garage, living, ..."

Amsterdam

Jan Broeders riskeert een effectieve celstraf van drie jaar. Die zou bovenop de gevangenisstraf van vijf jaar en zeven maanden komen die hij eerder dit jaar heeft opgelopen in Nederland. Hij kreeg die straf voor grootschalige wapenhandel. Bij onze noorderburen staat Jan Broeders gekend als de belangrijkste wapenleverancier van de Amsterdamse onderwereldoorlog. Met de kalasjnikovs die hij leverde, zouden verscheidene moorden zijn gepleegd.


Het is door die gevangenisstraf in Nederland dat hij vrijdag niet aanwezig kon zijn op zijn proces in Turnhout. Zijn advocaten vroegen de vrijspraak voor de betichting brandstichting. "Mijn cliënt werd zeer snel en zeer graag als brandstichter aangeduid. Omdat de speurders het onderzoek snel wilden afronden en omdat hij zijn reputatie niet mee heeft. Maar hij heeft hier niks mee te maken", pleitte zijn advocaat. "De bewering van het parket dat het pand volledig was afgesloten, klopt niet. Uit het brandverslag blijkt duidelijk dat de branddeur op de eerste verdieping achteraan openstond. De vlammen kwamen zelfs langs daar naar buiten. Bovendien stond net op die plaats een ladder tegen de achtergevel."

Onbekende indringer

De advocaat suggereerde daarmee dat iemand anders het café is binnengedrongen om brand te stichten op het moment dat Jan Broeders aan het slapen was. De raadsman van Broeders benadrukte ook dat zijn cliënt geen enkel motief had om het café in brand te steken. "De zaak stond sinds één maand in de etalage. Bij een overname had hij er nog geld voor kunnen krijgen. Hij had geen enkele reden om brand te stichten. Ook het parket zelf kan geen enkel mogelijk motief geven. Het pand was niet zijn eigendom, en er stonden geen privéspullen meer. Ook verzekeringsfraude kan dus geen motief zijn."

Opgeruimd

De advocaat van Jan Broeders had ook een uitleg klaar waarom alle meubels opeengestapeld stonden. Om goed te kunnen poetsen wanneer er kandidaat-overnemers zouden komen. "Jan Broeders woonde op amper honderd meter van het café", besloot zijn advocaat. "Als hij de brandstichter was, zou hij zich meteen uit de voeten hebben gemaakt. Hij zou snel zijn eigen bed in zijn gekropen. Maar nee, hij is bevangen door de rook naar buiten gekomen. Hij was de kluts kwijt en duidelijk onder de indruk omdat zijn café in vlammen opging."


Vonnis begin november.