"Eindelijk mag ik weer léren!"

BOYD (11) BEGON IN KERSTVAKANTIE STRIJD TEGEN BOTKANKER

Boyd toont zijn schoolmakkers hoe hij met de traplift op- en afgaat.
ton wiggenraad Boyd toont zijn schoolmakkers hoe hij met de traplift op- en afgaat.
Boyd Vanderschot (11) uit Tielen trok gisteren voor het eerst sinds december weer naar school. De voorbije maanden vocht hij tegen een zeldzame botkanker. Na 33 bestralingen en veertien chemokuren stond hij te popelen om naar school te gaan. "Om mijn vrienden terug te zien, maar vooral om te kunnen leren."

Boyd Vanderschot begon op 23 december 2016 net zoals alle kinderen aan de kerstvakantie. Maar in tegenstelling tot zijn klasgenootjes, kon hij twee weken later niet terug naar school. Tijdens de kerstvakantie werd bij de toen tienjarige Boyd een zeldzame vorm van botkanker vastgesteld. Acht maanden later reed Boyd gisterochtend met zijn rolstoel Vibo De Ring in Turnhout binnen. Voor zijn eerste schooldag sinds de ziekte werd vastgesteld. "Hij wilde doodgraag terug naar school komen. Hij is echt aan het aftellen geweest", vertelt mama Karolien De Smedt. "Elke avond voor het slapengaan vroeg hij hoeveel nachten het nog waren voordat het nieuwe schooljaar begon. Dat was niet normaal. Veel kinderen van zijn leeftijd kijken er tegen op om terug naar school te gaan. Maar bij Boyd was het andersom, hij stond te popelen."


Boyd Vanderschot glunderde van trots toen we hem gisteren opzochten in zijn klas. "Eindelijk kan ik terug naar school", vertelde hij opgelucht. "Ik heb soms nog veel pijn. Maar eindelijk kan ik terug leren en slim worden. Ook spelen met vriendjes heb ik gemist. Dat was allemaal te lang geleden."


Boyd stal bij zijn terugkomst op school de show in Vibo De Ring. Hij trakteerde zijn vriendjes op enkele kunstjes met zijn rolstoel. Af en toe stond hij recht uit zijn rolstoel om mee een balletje te trappen.


De voorbije acht maanden was het voor Boyd onmogelijk om naar school te gaan. Lange tijd heeft hij niet kunnen stappen. "In het begin heeft hij het heel zwaar gehad. Door de chemo werd de tumor aanvankelijk groter", vertelt Karolien De Smedt. "Terwijl zijn vriendjes gewoon naar school konden gaan, kreeg hij bestralingen en chemo. Vorige week heeft hij zijn laatste bestraling gehad, 33 in totaal. Daarnaast ook een reeks van negen chemo's en een reeks van vijf chemo's."

Boyd begint de eerste schooldag met een spelletje.
ton wiggenraad Boyd begint de eerste schooldag met een spelletje.

Halve dagen

De eerste schooldag was voor Boyd wel korter dan voor de andere kinderen. Om 13 uur ging Karolien De Smedt haar zoontje ophalen in Vibo De Ring. Ook de komende weken gaat hij nog maar halve dagen. "Ik zou liever een hele dag op school blijven, maar dat zou volgens mama nog te vermoeiend zijn. Gelukkig mag ik wel blijven tot na de middagspeeltijd. Dan heb ik meer tijd om met mijn vrienden te spelen."

Nog onderzoeken

Niet alleen Boyd zelf, maar ook zijn klasgenoten - Boyds tweelingbroer Tybo zit in dezelfde klas - zijn blij dat hij terug is. Al zullen ze Boyd de komende weken wel nog af en toe moeten missen. "Op 5 september moet hij opnieuw een scan laten maken, en begin oktober opnieuw. Op 20 oktober zullen we dan weten of de behandeling gelukt is", zegt mama Karolien. "Hij had een zeldzame botkanker op het staartbeentje. Gelukkig zat de tumor op die plaats. Daar wordt het sneller opgemerkt, waardoor er nog geen uitzaaiingen waren."