"Door agent heeft Nik z'n leven lang hulp nodig"

FAMILIE OPGELUCHT: POLITIEMAN KRIJGT 2 JAAR VOOR BUITENSPORIG GEWELD

Slachtoffer Nik Gils moest gereanimeerd worden en lag een maand in coma. Hij is voor de rest van zijn leven hulpbehoevend.
KOS Slachtoffer Nik Gils moest gereanimeerd worden en lag een maand in coma. Hij is voor de rest van zijn leven hulpbehoevend.
Het Antwerpse hof van beroep heeft zwaar uitgehaald naar de agent die Nik Gils (39) uit Turnhout in 2011 in een wurggreep had gehouden. Filip V. (48) werd in eerste aanleg veroordeeld tot 4 jaar cel met uitstel, maar krijgt nu 4 jaar, waarvan 2 jaar effectief. Nik liep bij de feiten een zwaar hersenletsel op.

"De afgelopen zeven jaar waren allesbehalve gemakkelijk", reageert advocaat Eric Boon, in naam van een emotionele familie Gils. "Nu het arrest er is, lijkt het alsof er eindelijk erkenning komt voor hun leed. De familie is altijd van mening geweest dat eens Nik geboeid was, dat zware geweld door middel van die armklem niet meer nodig was. De gevolgen waren dramatisch. Wekenlang heeft Nik in coma gelegen. Daarna heeft hij alles stap voor stap weer moeten aanleren. Nik is nog altijd erg hulpbehoevend en zal dat voor de rest van zijn leven blijven."

Bewakingscamera's konden vastleggen hoe twee agenten Nik Gils hardhandig aanpakten op straat.
Kos Bewakingscamera's konden vastleggen hoe twee agenten Nik Gils hardhandig aanpakten op straat.

Maand in coma

De feiten dateren van 1 april 2011. Nik liep die dag onder invloed van drugs door het Schipperskwartier in Antwerpen. Getuigen verwittigden de politie. Toen agent Filip V. en zijn collega Olivier S. (35) ter plaatse kwamen, lag Nik op de grond. Volgens hen werd de dertiger agressief. Ze boeiden hem, in afwachting van de ziekenwagen.


Nik wilde daarna nog eens weglopen. Filip V. werkte hem tegen de grond, legde zijn arm rond de hals van Nik en paste een wurgtechniek toe. Olivier S. ging op zijn benen zitten. Getuigen zagen hoe Nik blauw aanliep. De dertiger moest gereanimeerd worden en lag een maand in coma. Hij werd met een zwaar hersenletsel wakker en is voor de rest van zijn leven hulpbehoevend.


Het hof vond dat Filip V. te ver was gegaan. Nik was in het begin weerspannig geweest, maar samen met zijn collega hadden ze hem in bedwang moeten kunnen houden. De armklem, die enkel in levensbedreigende situaties mag worden toegepast, was hier niet gerechtvaardigd én Filip V. had hem ook zonder overleg met zijn collega toegepast.

377.000 euro vergoeding

Het hof vond, in tegenstelling tot de rechter in eerste aanleg, dat Olivier S. geen schuld trof en sprak hem vrij. Nik werd net zoals in eerste aanleg veroordeeld voor weerspannigheid en kreeg één maand voorwaardelijk. Filip V. en zijn werkgever, de stad Antwerpen, werden veroordeeld tot het betalen van bijna 377.000 euro schadevergoeding aan Nik Gils. De politieman wacht ook nog een tuchtsanctie. Wegens de zware effectieve veroordeling lijkt zijn ontslag door de politieleiding onafwendbaar. Naar de gevangenis moet Filip V. niet: effectieve straffen onder de drie jaar worden in ons land uitgezeten met een enkelband. De verdediging van V. gaat zich over cassatieberoep beraden.