"Doodrijder Laura terroriseert haar familie"

JONATHAN M. RISKEERT 3 JAAR CEL EN 10 JAAR RIJVERBOD

Het bidprentje van slachtoffertje Laura.
ton wiggenraad repro Het bidprentje van slachtoffertje Laura.
Eén jaar nadat Jonathan M. (21) uit Turnhout zijn buurmeisje Laura (18 maanden) heeft doodgereden, heeft hij nog niks van spijt of berouw getoond. "Integendeel, hij blijft de nabestaanden terroriseren." De man riskeert 3 jaar cel en 10 jaar rijverbod.

De kleine Laura was amper 18 maanden toen ze op 2 september vorig jaar werd doodgereden voor haar woning in de Taeymanslaan in Turnhout. Ze was samen met een ander kindje op straat aan het spelen. Haar buurman Jonathan M. reed over het meisje bij het verlaten van zijn oprit. De bestuurder legde een positieve speekseltest af voor drugs. Gisteren startte het proces tegen Jonathan M., maar de doodrijder stuurde zijn kat. "Dat zegt alles over de manier waarop hij in het leven staat: onverantwoordelijk", sneerde aanklager Luc Daeleman. Het openbaar ministerie tilt zwaar aan het ongeval. Niet alleen omdat M. onder invloed was van drugs, ook omdat de achterruit van zijn wagen was afgeplakt met zwarte plastic.


Na het ongeval vorig jaar wees de publieke opinie ook met een verwijtende vinger naar de ouders van Laura. Omdat het kind van 18 maanden op straat aan het spelen was. "Maar er was toezicht op het moment van het ongeval. Het ongeval heeft zich dus alleen voorgedaan door het onzinnige gedrag van de chauffeur. Het ongeval gebeurde in een woonwijk. De straat was feitelijk een speelstraat geworden door de vele kinderen die er speelden. Dan is het essentieel dat je goed uitkijkt." De aanklager vorderde bij verstek een celstraf tot 3 jaar en een rijverbod tot 10 jaar.


Na het ongeval schetsten buurtbewoners een weinig fraai beeld van Jonathan M. Volgens de nabestaanden is de situatie sindsdien alleen maar erger geworden. "De familie M. terroriseert niet alleen mijn cliënten, maar de hele buurt. Alle buren zijn reeds samen bij de sociale huisvestingsmaatschappij gaan aankloppen om het gezin er weg te krijgen. Tevergeefs", zegt meester Ronny Ceusters.

Jonathan M. na het ongeluk op de drempel van zijn huis.
Jef Van Nooten Jonathan M. na het ongeluk op de drempel van zijn huis.

Slagen aan grootmoeder

Omdat Jonathan M. en zijn familie niet (moeten) verhuizen, overwegen de ouders van Laura om zelf weg te trekken uit de straat. Ze kunnen de fratsen van de doodrijder en zijn familie niet langer aan. "Op kerstavond 2017, drie maanden na het ongeval, hebben ze het kruisje voor Laura uit de grond getrokken en in een voortuin verderop weg gesmeten", zegt Ceusters. "Op 20 juni kwam de grootmoeder van Laura op bezoek bij haar dochter. De broer van M. diende haar ernstige slagen toe. Eén dag later werd de moeder van Laura bedreigd via Facebook."


Eén maand geleden, op 12 augustus, gebeurde er opnieuw een vreselijk incident. "Drie kinderen van mijn cliënten zaten op hun oprit te spelen. De familie M. liet de pitbull los. Een zusje van Laura werd door de hond aangevallen. Ze moest met bijtwonden in arm en dijbeen naar het ziekenhuis gebracht worden voor hechtingen. De ouders van Laura hebben schrik voor wat er zal gebeuren nadat M. veroordeeld is door de rechtbank. Ondanks de steun van alle andere buren, kunnen ze er niet blijven wonen op deze manier."


Het vonnis volgt op 11 oktober.