Louis Haegemans (71) overleden

MAN WAS 30 JAAR BURGEMEESTER VAN BAAL EN TREMELO

Louis Haegemans met zijn zoon Mark.
Ponsaerts Louis Haegemans met zijn zoon Mark.
Tremeloos ereburgemeester Louis Haegemans is gisteren op 71-jarige leeftijd overleden. De socialistische politicus die 30 jaar lang de burgemeesterssjerp in de Damiaangemeente droeg, sukkelde sinds kort met zijn gezondheid. Toch komt zijn overlijden als een verrassing. "Zijn grote droom was zijn kleindochters Afrika nog eens laten zien", zegt zoon Mark.

In Tremelo en Baal hangen de vlaggen halfstok. Ereburgemeester Louis Haegemans, de man die tussen 1970 en 2007 voor de socialisten onafgebroken mee het beleid in de fusiegemeente bepaalde, stierf gisteren op 71-jarige leeftijd. Haegemans overleed precies een maand na de begrafenis van zijn vrouw Maria, voor wie hij jarenlang had gezorgd. "Een jaar geleden werd bij pa levercirrose vastgesteld", zegt zoon Mark. "Dat is hem nu, veel sneller dan iedereen kon vermoeden, fataal geworden."

Pater Damiaan

Haegemans' politieke carrière begon in 1970, toen hij op 26-jarige leeftijd als jongste burgemeester van het land de sjerp van Baals burgervader mocht aanbinden. "Na de fusie in 1976 was de socialist eerst zes jaar lang eerste schepen van het nieuwe Tremelo, om vervolgens 24 jaar ononderbroken burgemeester van de Damiaangemeente te blijven.


"Een schitterende herinnering blijft de vieringstoet naar aanleiding van het 100-jarig overlijden van Pater Damiaan in 1989", liet de sp.a'er drie jaar geleden nog optekenen. "Er stonden toen 70.000 toeschouwers langs de Tremelose wegen. Op bestuurlijk vlak ben ik trots op de aankoop, ondanks veel tegenkanting, van Domein Parkheide, en de sociale woningbouw die we realiseerden." Haegemans zorgde voorts onder meer ook voor de bouw van het Nieuw Administratief Centrum. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 verloor Sp.a zwaar, en verdween de toenmalige Tremelose burgemeester, die toen ook met hartproblemen kampte, na 36 jaar van het politieke toneel. Maar voor de jongste gemeenteraadsverkiezingen stelde hij zich ruim drie jaar geleden toch opnieuw kandidaat. Haegemans werd als lijstduwer zelfs verkozen, maar verkoos, net als zes jaar eerder, zijn gemeenteraadszitje voor sp.a in de oppositie niet op te nemen.


Huidig burgemeester Paul Dams (Open Vld) was zes jaar lang schepen onder Haegemans. "Ik ken Louis als iemand met een geweldige dossierkennis. Hij had de touwtjes steeds strak in handen, maar liet zijn schepenen toch hun werk doen. Zoals zo vaak in de politiek hadden we natuurlijk wel eens discussies, maar eigenlijk heb ik altijd goed met hem kunnen samenwerken. Ik heb dan ook goede herinneringen aan Louis. Het was ook hij die de toenmalige SP in Baal en Tremelo groot heeft gemaakt."

Zorgen voor zieke vrouw

De ereburgemeester koesterde ondanks zijn ziekte sinds kort nog lang uitgestelde plannen. "Kort nadat hij in 2006 zijn politieke carrière beëindigde, is ook mijn moeder zwaar ziek en bedlegerig geworden", vertelt zoon Mark. "Vier jaar lang heeft pa de zware taak van mantelzorger op zich genomen, en voor haar gezorgd. Precies een maand geleden is moeder begraven. Even koesterden we toen de hoop dat alle uitgestelde dromen - hij wou als gepassioneerd reiziger zijn kinderen en kleinkinderen nog zo graag eens Afrika laten zien - nog gerealiseerd zouden kunnen worden. Maar toen bleek zijn lever plots te verslechteren. Toch zijn we allemaal in snelheid gepakt: dat het zo snel zou gaan, had niemand zien aankomen. Pa sliep gisterochtend in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden, waar hij al een tijdje verbleef, zacht in."


Het afscheid van Louis Haegemans vindt komende zaterdag in beperkte kring plaats.