Leegloop winkelstraten doorn in het oog

Tremelo kende altijd al een levendig handelscentrum. De jongste jaren neemt ook hier echter de leegstand toe.
Sven Ponsaerts Tremelo kende altijd al een levendig handelscentrum. De jongste jaren neemt ook hier echter de leegstand toe.
Tremelo kent al decennialang een levendig handelscentrum. Toch gaven de jongste jaren opvallend veel handelaars er de brui aan. Dient de gemeente extra in te zetten in de strijd tegen de zichtbaar toegenomen leegstand in de winkelstraten? Welke rol zou ze daarin dan kunnen, of moeten spelen?

"Als gemeentebestuur kan en moet je een coördinerende en ondersteunende rol spelen in het bestrijden van de leegstand en het aantrekken van nieuwe, jonge ondernemers", meent Katrien van Gilse, lijsttrekker voor oppositiepartij sp.a. "Een gemeentelijke geschenkbon om te besteden bij de Tremelose handelaars en administratieve ondersteuning bij de opstart van een zaak zijn maar enkele haalbare en betaalbare ideeën. N-VA wil vooral inzetten op het scheppen van een gunstig kader, opdat het aantal handelszaken en de diversiteit ervan zouden toenemen. Het handelscentrum moet 'een beleving' worden", zegt lijsttrekker Nick De Rijck.


"Hiervoor zouden wij het Damiaanplein echt leven inblazen. We maken er een ontmoetingsplein van, met bomen, zitbanken, gratis Wi-Fi, een infostand en een zelfreinigend openbaar toilet. Maar onder meer ook een afgesloten fietsstelplaats, een oplaadpunt voor elektrische fietsen en een drinkwaterfontein. Dit zijn onder meer de investeringen die maken dat mensen naar het centrum komen, en Tremelo een bruisend handelscentrum blijft." Vlaams Belang denkt aan een uniek loket voor ondernemers en al wie in de gemeente een zaak wil opstarten. Het wil ook dat handelaars, en dat zonder administratieve poespas, worden vergoed wanneer zij het slachtoffer zijn van bijvoorbeeld wegenwerken. "Binnenkort start er een nieuwe ambtenaar die deeltijds de lokale economieprojecten zal opvolgen, en voor een nog betere samenwerking en ondersteuning op dit vlak zal zorgen", laat bestuurspartij CD&V weten. Groen vindt dat de gemeente meer werk moet maken van tijdelijke invullingen: met pop-upwinkels, tijdelijke werkplekken en iedere zelfstandige een terras toestaan. Het ondersteunen van pop-ups voor beginnende zelfstandigen, is ook Open Vld, deze legislatuur bevoegd voor Lokale Economie, wel genegen. De huidige bestuurspartij wil het centrum ook levendig houden met onder meer braderijen, jaarmarkten en kermissen. (SPK)