Ga naar de mobiele website
^ Top

Getouwtrek om behoud oude boom

WERKEN AAN BIBLIOTHEEK BEDREIGEN LINDEBOOM VAN MEER DAN 100 JAAR OUD

Om deze wellicht meer dan 100 jaar oude lindeboom draait de hele discussie.
Ponsaerts Om deze wellicht meer dan 100 jaar oude lindeboom draait de hele discussie.
De meer dan honderd jaar oude lindeboom naast de gemeentelijke bibliotheek in Tremelo dreigt plaats te moeten ruimen voor een uitbreiding. Tegenstanders begonnen al een Facebookpagina en petitie om de boom alsnog te redden. "We zullen dat proberen, maar we kunnen het risico niet nemen om een mogelijk onstabiele boom te laten staan", reageert burgemeester Paul Dams.

Hoe oud de lindeboom aan de bibliotheek is, weet geen mens. "Wellicht staat hij er al sinds begin 1900", meent bibliothecaris Mariëlla Vranckx. "Maar zeker zijn we daar niet van." Ook al staat de boom er al meer dan een eeuw, toch zijn zijn dagen nu misschien geteld.


Als alles volgens plan verloopt, starten nog voor het bouwverlof immers de grootse renovatiewerken aan de bibliotheek van Tremelo. De oude gebouwen van de voormalige basisschool langs de Kruisstraat worden heringericht, geïsoleerd en krijgen naast een nieuwe verwarming en aangepast sanitair onder meer ook nieuwe vloeren en energiezuinige beglazing. "Daarnaast komt er nog een uitbreiding", licht burgemeester Paul Dams (Open Vld), bevoegd voor Patrimonium, de plannen toe. "Op de plaats waar er momenteel nog een pergola is, komt er een nieuwe, polyvalente zaal. Het is voor die nieuwbouw dat de oude lindeboom een probleem vormt. Met amper twee meter tussenruimte zou de nieuwbouwgevel immers tot vlak tegen de immense boomstam komen."

Bibliothecaris Mariëlla Vranckx.
Ponsaerts Bibliothecaris Mariëlla Vranckx.

'Red de lindeboom'

Volgens de oorspronkelijke plannen moest de boom dan ook worden gerooid. Maar een kap kende heel wat tegenstanders, waaronder ook enkele leden van oppositiepartij N-VA. Zij menen dat de kerngezonde boom niet hoeft te verdwijnen. "Het gemeentebestuur mag niet voor de tweede keer voorrang geven aan beton. Dat deed het enkele jaren geleden al aan het gemeentehuis", klinkt het. "Bij de aanleg van het Pater Damiaanplein werden al heel wat mooie bomen geliquideerd, waaronder ook een heel oud exemplaar aan de kerk." Enkele enthousiastelingen openden ondertussen de Facebookpagina 'Red de Lindeboom' en een bijhorende petitie om de boom te kunnen behouden.

Wel snoeien, niet kappen

Ook bibliothecaris Mariëlla Vranckx vindt dat de boom zou moeten blijven staan. "In de oorspronkelijke plannen moest hij inderdaad worden gerooid. Maar ondertussen heeft de ontwerper nieuwe, nauwkeurigere opmetingen gedaan. De boom staat verder dan aanvankelijk door het studiebureau werd aangenomen. In dat geval zou het nog net kunnen. Al zal de ongeveer vijf meter doorsnede tellende kruin wel grondig moeten worden bijgesnoeid."


Ook burgemeester Dams wil het behoud van de boom nog een kans geven, al blijft hij voorzichtig. "We hebben er een boomchirurg bij gehaald en gaan nu toch proberen om de boom te laten staan. Maar het is niet zeker of de oude boom de grootste werken zal overleven. Er vinden immers ook grondwerken plaats op de plek waar nu een deel van de wortels zitten. Een sondering moet daarover nog uitsluitsel geven. Indien de wortels beschadigd raken, gaan we natuurlijk het risico niet nemen om een mogelijk onstabiele boom te laten staan", aldus burgemeester Dams.


De totale kostprijs van de renovatie van de gemeentelijke bibliotheek wordt op zo'n 1,3 miljoen euro geraamd.

Meer over


Meld een bug