"Natuurlijk gaan we voor de sjerp"

CD&V SCHUIFT BERT DE WIT (36) NAAR VOREN ALS LIJSTTREKKER

Lijsttrekker Bert De Wit (tweede van links), geflankeerd door Diane Willems, Jan Van Herck en Bertrand Eraly. Hij krijgt met Wouter Beke, Koen Geens en Monique Swinnen ook steun van zowel de provinciale als nationale CD&V-top.
Sven Ponsaerts Lijsttrekker Bert De Wit (tweede van links), geflankeerd door Diane Willems, Jan Van Herck en Bertrand Eraly. Hij krijgt met Wouter Beke, Koen Geens en Monique Swinnen ook steun van zowel de provinciale als nationale CD&V-top.
Welgeteld 387 dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft CD&V Tremelo-Baal vrijdag de sterkhouders voorgesteld. Voor het eerst moet de partij het zonder boegbeeld Vital Van Dessel doen, die begin dit jaar overleed. Maar met lijsttrekker Bert De Wit is het vizier wel volop op de sjerp ingesteld.

CD&V Tremelo-Baal trekt volgend jaar naar de kiezer met een ploeg die aangestuurd wordt door de vier huidige schepenen. Bert De Wit, met zijn 36 jaar de jongste, trekt de lijst. Eerste schepen Diane Willems (55) volgt op de tweede plaats, met achter haar OCMW-voorzitter en schepen Jan Van Herck (54). Kersvers schepen Bertrand Eraly (55) zal de lijst duwen. "Natuurlijk gaan we voor de sjerp. Resoluut, zelfs", verzekert De Wit. "Bij de vorige verkiezingen behaalde onze partij welgeteld 39 stemmen minder dan onze coalitiepartner Open Vld. Onze ambitie is dus niet onlogisch."


De Wit woont in Baal, is gehuwd en vader van twee dochters. Beroepshalve is hij halftijds (omwille van zijn schepenambt) aan de slag als onderwijzer in het vijfde leerjaar van de Vrije Basisschool Tremelo. "En ik speel ook als verdediger in de eerste ploeg van SK Plenke Werchter, en zit ook in het bestuur van de ludieke Retrocyclingclub De Eddy's uit Baal."


Zijn leeftijd - zaterdag werd hij pas 36 jaar - ziet De Wit niet als een nadeel. "Ik zal wellicht één van de jongste lijsttrekkers in Tremelo zijn", knikt hij. "Maar dit is mijn tweede legislatuur in het schepencollege, en daar ken ik het reilen en zeilen intussen wel. Op de burgemeester na kan ik binnen het college ook de hoogste anciënniteit voorleggen. Ik denk wel dat ik de voorbije elf jaar altijd mijn mannetje heb kunnen staan. En mijn lidmaatschap van Jong CD&V is sinds mijn verjaardag zaterdag overigens ook gedwongen beëindigd... (lacht)" Op steun van de nationale CD&V-top kan De Wit alvast rekenen. Zowel nationaal voorzitter Wouter Beke als minister Koen Geens zakten vrijdag af naar Tremelo voor de bekendmaking van de lijsttrekker. "Ik heb alle vertrouwen in Bert", aldus Beke. Minister Geens had zelfs enkele ludieke verkiezingstips voor de aspirant-burgemeester.

Het wordt de eerste stembusgang zonder oud-burgemeester en stemmenkanon Vital Van Dessel, die eerder dit jaar overleed.
Ponsaerts Het wordt de eerste stembusgang zonder oud-burgemeester en stemmenkanon Vital Van Dessel, die eerder dit jaar overleed.

Vital onvervangbaar

De christendemocraten moeten volgend jaar wel voor het eerst zonder gewezen burgemeester én stemmenkanon Vital Van Dessel naar de kiezer trekken. "Vital is op zijn manier natuurlijk onvervangbaar", beseft ook De Wit. "Zijn plotse overlijden heeft de zaak ook enigszins veranderd. Maar kort voor zijn heengaan waren we binnen het partijbestuur al gestart met gesprekken over hoe onze kieslijst er ongeveer zou uitzien. Vital zou de lijst geduwd hebben, dus ik zou in principe ook dan lijsttrekker geweest zijn. Met zijn boezemvriend en opvolger Bertrand Eraly kunnen we ons evenwel geen betere 'alternatieve' lijstduwer wensen."


Een verkiezingsprogramma heeft CD&V nog niet. "Om dat samen te stellen, gaan we eerst de boer op in de gemeente. We willen weten wat er leeft. De inwoners mogen het ons tijdens onze luistermomenten vertellen. Maar de toekomst van onze gemeente ligt niet uitsluitend bij megaprojecten", weet De Wit nu al. "Ze ligt vooral in het bewaren of verbeteren van de leef-, woon,- en werkkwaliteit van onze mooie gemeente."