"Hopelijk krijgen we ooit opvolging uit Tremelo"

VELDRIJDERS NIELS ALBERT EN SVEN NYS TOT EREBURGER GEKROOND

Nys en Albert kregen elk een pentekening van de hand van Flor Hermans.
Vertommen Nys en Albert kregen elk een pentekening van de hand van Flor Hermans.
Na pater Damiaan zijn nu ook veldrijders Sven Nys en Niels Albert ereburger van Tremelo geworden. De twee ontvingen de titel gisteren, nadat de slotetappe van de Baloise Belgium Tour in de gemeente vertrokken was. "Ik wil vooral mijn moeder Gerda bedanken voor haar jarenlange inzet", zei een geëmotioneerde Niels Albert op het podium.

Wielerminnend Tremelo en omstreken zakte gisterenvoormiddag naar het dorpscentrum van de Damiaangemeente af. Ze deden dat voor de start en doortocht van de Baloise Belgium Tour, maar zeker ook om wielerhelden Sven Nys en Niels Albert nog eens toe te juichen. De twee Tremelonaren ontvingen omwille van hun uitmuntende prestaties het ereburgerschap van de gemeente, zowat de enige titel die nog op hun palmares ontbrak. "Wielrennen en Tremelo, dat is al vele jaren een goed huwelijk. En daar komen zoals iedereen weet kinderen uit voort", zo kondigde een zwangere schepen van Sport Elynn Van Uffel (Open Vld) met een knipoog de twee wielerhelden aan. "Ik hoop dat er vanuit de gemeente opvolging komt", sprak Sven Nys in zijn dankwoord. "Het zou mooi zijn als er kinderen uit Baal of Tremelo ook hun handjes in de lucht zouden kunnen steken, denkend aan Sven Nys en Niels Albert als hun voorbeeld." Niels Albert bedankte nadrukkelijk zijn moeder Gerda voor haar jarenlange inzet: een moment waarop hij het emotioneel duidelijk even moeilijk kreeg. "Jammer dat ze in ruil daarvoor maar zo kort van mijn veel te snel beëindigde carrière heeft kunnen genieten." Nys en Albert mochten na heel wat lovende woorden van burgemeester Dams en dorpsdichter Greet Van Moer ieder ook nog een pentekening van de hand van lokaal kunstenaar Flor Hermans in ontvangst nemen.

In plaats van na de eerste ronde te spurten, stopten de renners uit respect voor de slachtoffers van de valpartij zaterdag. Renner Stig Broeckx ligt nog in coma.
Vertommen In plaats van na de eerste ronde te spurten, stopten de renners uit respect voor de slachtoffers van de valpartij zaterdag. Renner Stig Broeckx ligt nog in coma.

Respect voor Stig Broeckx

Maar er werd ook gefietst in Tremelo. Al heerste er gisterochtend wel nog een tijdlang onduidelijkheid of de Baloise Belgium Tour wel degelijk zou starten. Vooral heel wat Vlaamse renners zouden na de zware valpartij van zaterdag uit ongenoegen liever niet meer vertrokken zijn. Eerder had Lotto-Soudal - de ploeg van de in coma liggende Stig Broeckx - al laten weten niet naar Tremelo af te zakken. Rond 10.30 uur beslisten ploegleiders en organisatoren dan toch dat er zou worden gereden. "Het was tot kort voor de start kantje boord of er wel zou worden gekoerst", zegt burgemeester Paul Dams (Open Vld), een van de bezielers die de start van de slotetappe naar Tremelo haalden. De eerste 12,5 kilometer van de plaatselijke ronde langs Baal werden in groep, achter de volgwagens, afgewerkt. De geplande 'Checkpointsprint' in het centrum van Tremelo kwam er dus niet. In plaats daarvan hield het 152 renners tellende peloton, uit respect voor haar nog voor zijn leven vechtende collega, een minuut de voet aan de grond. Het massaal aan de start opgekomen publiek toonde begrip.

Felicitaties ontvangen

"Spijtig dat dit evenement onder deze omstandigheden moet verlopen. Maar met een massa volk langs de kant is dit voor Tremelo toch een groot succes", weet Dams. "We hebben felicitiaties gekregen voor onze organisatie. Of dit bij een eenmalig initiatief blijft? Volgende keer gaan we voor de aankomst van een rit", lacht burgemeester Dams.


De 'wielerhoogdag' werd afgesloten met een dorpelingenkoers waaraan 50 amateurrenners zonder licentie deelnamen. Dat de uiteindelijke eindoverwinning van de 'Ronde van België" naar Dries Devenyns ging, dat was in Tremelo toen al lang bijzaak.