Ga naar de mobiele website
^ Top

Politiestudenten gaan Witse achterna

ASPIRANT-HOOFDINSPECTEURS MOETEN GEWELDDADIGE MOORD OPLOSSEN

De studenten ontdekken het lijk in de buurt van het kasteel van Wijnendale.
Bart Huysentruyt De studenten ontdekken het lijk in de buurt van het kasteel van Wijnendale.
In Torhout en Lichtervelde zijn gisteren twee fictieve lichamen aangetroffen. De moordonderzoeken worden gevoerd door studenten 'aspirant-hoofdinspecteur' van de West-Vlaamse Politieschool. "Tot vorig jaar deden we de oefeningen op school, maar we willen het zo waarheidsgetrouw mogelijk organiseren", zegt begeleider Steve Margodt.

Het was wellicht even schrikken voor bezoekers aan het kasteel van Wijnendale gisteren, waar het even wemelde van de politiemensen. Een team van twaalf onderzoekers, studenten 'aspirant-hoofdinspecteur' aan de West-Vlaamse Politieschool, onderzocht er een verdacht en gewelddadig overlijden. Er was 's morgens immers een lichaam gevonden in het kasteelbos van Wijnendale. Ook in Lichtervelde werd een lichaam aangetroffen.

De inspecteurs in spe doorzoeken deze woning op sporen.
Bart Huysentruyt De inspecteurs in spe doorzoeken deze woning op sporen.

Coachen

De situatie zag er waarheidsgetrouw uit en die werd ook zo serieus mogelijk behandeld, maar eigenlijk was het dus louter een oefening voor de studenten. "Ze werden hierbij gecoacht door docenten van de Federaal Gerechtelijke Politie in West-Vlaanderen. Ook de lokale politiezones, Kouter en Regio Tielt, verlenen hun medewerking op het vlak van personeel en logistiek. Daarnaast maken het parket van de procureur des Konings West-Vlaanderen en zelfs onderzoeksrechter Koen Wittouck (die ook nauw betrokken is bij de kasteelmoord, red.) tijd vrij voor de oefening", zegt Steve Margodt, directeur van de West-Vlaamse Politieschool.

Aan de parking van het kasteel wordt een briefing voor de studenten gehouden.
Bart Huysentruyt Aan de parking van het kasteel wordt een briefing voor de studenten gehouden.

Hoger niveau

De teams van twaalf onderzoekers moeten alles zelf regelen: het sporenonderzoek in het kasteeldomein, het opvragen van camerabeelden, de arrestaties en het te woord staan van de pers. Dat gebeurde gisteren slechts met mondjesmaat. Aan de parking van het kasteel werd ook Het Laatste Nieuws niet toegelaten tot de plaats délict. "Hoewel het een oefening is, willen we alles zo waarheidsgetrouw mogelijk organiseren", zegt Margodt. "Tot vorig jaar werd dit binnen de muren van de school geoefend, maar dit jaar trekken de studenten naar het werkveld. Dat is ook hoe het er in de praktijk aan toegaat. Het vraagt van iedereen een inspanning, maar hierdoor kunnen we de opleiding ook naar een hoger niveau tillen." Het verhoren van potentiële daders of getuigen vindt plaats in het simulatiehuis op de site van het Provinciaal Opleidingscentrum voor Veiligheidsdiensten in Zedelgem, waar ook de West-Vlaamse Politieschool gevestigd is.


De studenten moeten de zaken nu in een week tijd proberen op te lossen.

Meer over


Meld een bug