Overdag postbode, 's avonds in de ring als 'The Black Cobra'

KURT CLAUW (50) VEROVERT EUROPESE BYWS-TITEL IN WORSTELEN

...en zijn alter ego, worstelaar The Black Cobra.
Benny Proot ...en zijn alter ego, worstelaar The Black Cobra.
Overdag is de 50-jarige Kurt Clauw een doodnormale postbode in Torhout, maar in zijn vrije tijd ruilt hij pet en postzak in voor een worstelpak. Dan verandert Kurt in The Black Cobra én met succes. Hij veroverde zopas de Europese BYWS-titel. "Hier kan ik mijn energie in kwijt", zegt hij.

Kurt Clauw is op het eerste zicht een doorsnee postbode. Hij is sociaal en vriendelijk ingesteld en helpt de bewoners langs zijn ronde in de Bruggestraat of op de wijk Driekoningen waar dat kan. Maar eenmaal terug in zijn huis langs een landelijke weg in Torhout gooit hij de postzak aan de kant en verandert hij in een worstelaar. "Geen vechtersbaas", countert hij al meteen. "Daar heeft catch niks mee te maken. The Black Cobra is een worstelaar die met zelfvertrouwen de ring instapt."

Postbode Kurt Clauw...
Benny Proot Postbode Kurt Clauw...

'The Hitman'

Dertien jaar geleden kampte Kurt voor het eerst een match. De fascinatie voor het worstelen kreeg hij mee van zijn vader, die vroeger in de ring stond op de kermis van Ieper. "Toen ik mijn idool Bret 'The Hitman' Hart ontmoette in Londen, raakte ik helemaal verkocht. Zo kwam ik in contact met een federatie in Limburg en zette ik mijn eerste stapjes. Bij mijn eerste wedstrijd stond ik nog over te geven toen de muziek al speelde en de deelnemers aangekondigd werden. Rotnerveus was ik."

Dvd

Zijn vrouw neemt plichtsgetrouw zijn wedstrijden op dvd op. Zo heeft Kurt elke keer weer een herinnering aan een kamp.Dat zijn er intussen al meer dan 200. "Zo kan ik leren uit mijn fouten." Hij toont de beelden ook in zijn school, die elke week drie keer met zo'n 27 leden aan technieken en conditie werkt. "Je mag het worstelen niet onderschatten. Ja, ik krijg nog heel vaak de vraag of het een fake sport is, maar ik wil dat weerleggen. Natuurlijk worden er wat afspraken op voorhand gemaakt, om zware blessures te vermijden. Maar het is vooral heel erg fysiek. Wedstrijden van een klein kwartier kruipen in de kleren. Dat is intensief, een echte sport."

Goeie conditie

Door zijn dagelijkse job als postbode heeft hij natuurlijk al een mooie basisconditie. Door weer en wind zit hij elke dag 18 kilomeer op de fiets en bokst hij op tegen de natuurelementen. "Ik heb nooit een betere conditie op de fiets gehad als nu. Als ik fit kan blijven, zal ik nog even kunnen doorgaan met catch. Als ik voel dat ik niet meer recupereer, probeer ik het wel als scheidsrechter (lacht). Ik wil graag met de sport verbonden blijven." En hoe reageren de bewoners op zijn postronde? "Elke dag vragen mensen wel eens hoe het geweest is, maar veel tijd voor een babbeltje hebben we niet meer door de tijdsdruk."

Hardcore

Wat niemand hem nog afneemt, zijn de drie Belgische en recent ook de Europese BYWS-titel. "Dat de stad Torhout me nomineert bij de mogelijke sportmannen van het jaar, doet deugd. Ik ervaar veel erkenning en dat voelt goed." In december wil Kurt gaan voor nog een titel: de Belgische titel hardcore. Bij zo'n gevecht mogen ook attributen zoals stoelen of tafels gebruikt worden.