Naaimachines van vader op zoon

DERDE GENERATIE AAN HET ROER BIJ FAMILIEBEDRIJF STAEL

Frans Stael en Rita Van Eenoo geven de zaak over aan hun zoon Dries en zijn echtgenote Lies Desomer, hier met Rowan.
Foto Proot Frans Stael en Rita Van Eenoo geven de zaak over aan hun zoon Dries en zijn echtgenote Lies Desomer, hier met Rowan.
De stoffen- en naaimachinewinkel Stael in de Zuidstraat in Torhout krijgt jong bloed aan het roer. Dries Stael (29) en zijn vrouw Lies (26) nemen de zaak over van Dries' ouders Frans en Rita. "Naaien en breien is weer hip en daar profiteren we mee van", zegt het jonge koppel.

Naaimachines Stael is al zeventig jaar een vaste waarde in het centrum van Torhout. In 1945, meteen na de Tweede Wereldoorlog, begon Maurits Stael in de Oostendestraat naaimachines te verkopen en te herstellen. De winkel trok uiteindelijk naar het Torhoutse stadscentrum en verhuisde er enkele keren van locatie. In 1974 kwam Maurits' zoon Frans (70) in de zaak, die vanaf 1977 werd bijgestaan door zijn echtgenote Rita Van Eenoo (63).

Burgerlijk ingenieur

Een paar dagen geleden gaven zij de zaak door aan hun zoon Dries, waardoor nu de derde generatie aan het roer van het familiebedrijf komt te staan. "Ik ben al een tijd actief in de winkel", vertelt de nieuwe zaakvoerder. "Het was oorspronkelijk niet mijn bedoeling om in de zaak te stappen. Ik heb een diploma burgerlijke ingenieur en heb ook vier jaar gedoctoreerd. Veel jaren heb ik onderzoek verricht naar weg- en spoorbruggen."


Ook zijn echtgenote Lies Desomer heeft geen verleden in stoffen, portefeuilles of handtassen. Zij was tot voor kort nog vroedvrouw. Sinds drie maanden is het jonge koppel ouders geworden van Rowan. "We hebben de beslissing om in deze zaak te stappen weloverwogen", verzekeren Dries en Lies. "We hebben vorig jaar allebei het enorme aanbod leren kennen en zijn hier beginnen werken. Dat voelde goed. Stael is een begrip in de regio en bij uitbreiding in Vlaanderen. We krijgen zelfs klanten uit Antwerpen en Limburg over de vloer."


Pionier Maurits Stael is ondertussen 104 jaar en verblijft in een rusthuis in Beernem. Hij is echter niet meer zo helder om te beseffen dat de derde generatie ondertussen aan het roer van zijn winkel staat. "Maar ook hij zou trots zijn", weet Frans Stael.

Verloren stiel

"Voor ons is het een droom dat onze zoon de zaak wil verder doen. Naaimachines worden hier nog altijd goed verkocht. We hebben bovendien ervaring zat om ook de mankementen te herstellen. Die stiel wordt niet meer geleerd. Ik zal de kneepjes van het vak met plezier doorgeven."

Hype

Dries en Lies willen de familietraditie graag voortzetten en dezelfde service blijven leveren. Klanten moeten dus geen grote veranderingen verwachten. "We hebben wel een Facebookpagina opgericht en willen dit jaar ook een webshop openen. Daarnaast zullen we met mondjesmaat ook de inrichting van de winkel een beetje aanpassen. Deze winkel heeft nog altijd zijn plaats in het grote aanbod. De hype rond naaien en breien speelt in ons voordeel."