Ex-bakker verkoopt nu zalm en tong

NA ZES JAAR OPNIEUW VISHANDEL IN SPARRENSTAD

Peter Ballegeer in zijn gloednieuwe vishandel De Zeeleeuw.
Foto Benny Proot Peter Ballegeer in zijn gloednieuwe vishandel De Zeeleeuw.
Torhout heeft na zes jaar opnieuw een volwaardige viswinkel: De Zeeleeuw, in de Oostendestraat. Zaakvoerder is Peter Ballegeer (50). Hij was dertig jaar lang... bakker. "Ik kocht een garnalenboot en kreeg de smaak te pakken."

Het is van 2012 geleden, toen met de sluiting van Moby Dick in de Breidelstraat, dat Torhout nog een volwaardige viswinkel had. Sindsdien stond het ontbreken van dat assortiment een beetje symbool voor de teloorgang van het winkelen in de stad. Maar er is beterschap op komst: eind deze maand opent een nieuwe koffiebar de deuren en er komt ook een nieuwe kroeg in het vroegere Keldertje vanaf 2019. Als klap op de vuurpijl is er dus ook weer een viswinkel in het centrum. Zaakvoerders Peter Ballegeer (50) en David Eetezonne (38) kozen voor een leeg pand naast de kledingzaak Pascale Fashion in de Oostendestraat.

Garnalen slepen

"Het pand stond al meer dan tien jaar leeg en was voordien een kledingwinkel", zegt Peter Ballegeer, die dertig jaar lang de kost verdiende als...bakker. "Ik heb lang een bakkerij gerund in de wijk Don Bosco in Torhout. Toen dat verhaal stopte, ging ik herbronnen. In die periode heb ik de zee ontdekt. Ik heb een garnalenboot gekocht en ging in mijn vrije tijd garnalen slepen. Nadat ik een tijdje een café had gerund in Lichtervelde, kriebelde het weer om in Torhout iets te starten. Een viswinkel lag plots voor de hand." Hij trok David Eetezonne mee aan boord. De dertiger was lange tijd de vaste chef-kok van restaurant 't Vosmotje in Koekelare. Hij zal in Torhout instaan voor de bereidingen. "We bieden elke dag zo'n drie meeneemschotels aan. Klanten kunnen ook bestellingen doorgeven."

Kaviaar

Terwijl David de traiteurdienst zal verzorgen, staat Peter in voor de verse vis. "We hebben een ruim assortiment noordzeevis, zoals pladijs, tong en kabeljauw. Maar ook zalm, mosselen, gerookte haring en zelfs kaviaar kan je hier krijgen. We bekijken tijdens de eerste maanden wat de Torhoutenaren lekker vinden en passen ons assortiment aan." De Zeeleeuw diende een dossier in bij de stad voor het concept 'Win je winkel'. Nieuwe handelszaken maken kans op een extra duwtje in de rug van de stad om de eerste moeilijke maanden goed door te komen. "We hopen dat we een sterk dossier hebben", zegt Peter Ballegeer. "Het zou een enorme boost geven, mochten we die subsidie binnenhalen. Ik vind het in elk geval een heel goed concept om de leegstand tegen te gaan." De Zeeleeuw is van dinsdag tot en met zaterdag geopend tussen 8 en 18 uur. Op zondag kan je er terecht in de voormiddag.