Doodrijder Jelle Tommeleyn in beroep

GESCHORSTE LERAAR WIL LEZINGEN IN SCHOLEN GEVEN OVER GEVOLGEN VLUCHTMISDRIJF

Leerkracht Bryan I. bij het verlaten van de rechtszaal.
Mathias Mariën Leerkracht Bryan I. bij het verlaten van de rechtszaal.
De doodrijder van Jelle Tommeleyn (24) uit Torhout heeft beroep aangetekend tegen zijn zware straf na het veroorzaken van het dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf in februari vorig jaar. Leraar Bryan I. (31) uit Lichtervelde kreeg een effectieve celstraf van drie jaar opgelegd en mag vijf jaar niet met zijn auto rijden. "We vinden de straf te zwaar en zijn er nog steeds van overtuigd dat een alternatieve straf meer nut heeft", zegt zijn advocaat Jurgen Dehaemers, die ervoor pleit om Bryan I. lezingen in scholen te laten geven over de gevolgen van vluchtmisdrijf.

Vijf jaar cel, waarvan drie jaar effectief en vijf jaar rijverbod. Dat is de zware straf die leraar Bryan I. (31) uit Lichtervelde kreeg van de Brugse politierechter. De man veroorzaakte op 7 februari 2016, om iets over 5 uur, een dodelijk verkeersongeval, waarbij drummer Jelle Tommeleyn (24) uit Torhout om het leven kwam. Bryan stopte niet en reed, ondanks zijn zwaar gehavend voertuig, gewoon verder. Het waren zijn eigen moeder en partner die de volgende dag de politie alarmeerden, toen ze de schade opmerkten. "Anders had de beklaagde nog steeds geen aangifte gedaan. Van enig schuldbesef is geen sprake. Iedere burger met een beetje verantwoordelijkheidszin stopt als hij ergens tegen rijdt. Alleen een zware straf is hier gepast. De kans op herhaling is zeker aanwezig", klonk het in het vonnis van de politierechter. De beklaagde zelf blijft beweren dat hij op zoek was naar zijn gsm en daarom naast de weg terechtkwam. Over de aanrijding vertelt hij nog steeds overtuigd te zijn dat hij een verkeersbord had aangereden.


In samenspraak met zijn advocaat beslist de nog steeds geschorste leraar nu om in beroep te gaan. "We vinden de straf echt veel te zwaar", bevestigt zijn advocaat Jurgen Dehaemers. "Mijn cliënt beschikte tot voor het ongeval over een blanco strafregister. Ook verzekeringstechnisch was zijn voertuig volledig in orde. In het vonnis staan een aantal zaken waar we ons absoluut niet mee kunnen verzoenen", doelt de advocaat op het gebrek aan schuldbesef. "Dat is absoluut wel aanwezig. Na de aanrijding heeft mijn cliënt via een hulporganisatie geprobeerd in contact te komen met de nabestaanden. Die mensen stonden daar toen niet voor open. Dat is geen verwijt, maar het toont wel aan dat mijn cliënt zijn verantwoordelijkheid niet wou ontlopen", aldus meester Dehaemers. "Het risico op herhaling snap ik al helemaal niet. Waarop baseert de rechtbank zich daarvoor? Ik heb sterk het gevoel dat de rechtbank het ongeval gebruikte om paal en perk te stellen aan vluchtmisdrijf."

Jelle Tommeleyn.
Jelle Houwen Jelle Tommeleyn.

Alternatieve bestraffing

In beroep hoopt leerkracht Bryan I. (31) vooral de zware celstraf te ontlopen. Tijdens het proces keek hij samen met zijn advocaat al sterk in de richting van een alternatieve straf, waarbij hij lezingen zou geven in scholen en bedrijven over de gevolgen van vluchtmisdrijf. "Dat blijft wat ons betreft nog steeds een erg nuttige piste. Ik snap dat een normale werkstraf geen zin heeft, maar door lezingen te geven, kan hij jongeren doen inzien wat de gevolgen van dergelijke ongevallen kunnen zijn", zegt meester Jurgen Dehaemers. "Mijn cliënt zit momenteel in zak en as en is alle levenslust kwijt. Het is zeer zwaar om dragen voor hem. Met de zware, effectieve celstraf verliest hij elke mogelijkheid op een tweede kans. Ook de straf bij zijn werkgever hangt hem nog steeds boven het hoofd. We hopen dat we in beroep onze argumenten kunnen verdedigen."

Zware klap

Voor de nabestaanden van Jelle Tommeleyn is dit opnieuw een zware klap. Tijdens de vorige zitting kwamen vrienden en familie van Jelle persoonlijk naar de rechtbank om het vonnis te aanhoren. "Het is een zware straf, maar dat waren de feiten ook. Dit is een sterk signaal naar de toekomst", vertelde een opgeluchte vader Marc Tommeleyn toen. Gisteren wilden ze nog niet uitgebreid reageren. "Ik weet momenteel niet goed wat ik over het beroep moet zeggen", was het enige dat de vader kwijt wou.