Definitief gedaan met Masters@rock

Organisatie gooit na zes edities handdoek in de ring

Masters@rock was vijf jaar een rock- en metalfestival, maar dit jaar schakelde de organisatie over op meer toegankelijke muziek.
Benny Proot Masters@rock was vijf jaar een rock- en metalfestival, maar dit jaar schakelde de organisatie over op meer toegankelijke muziek.
Het festival Masters@rock in Torhout gooit de handdoek in de ring. Na zes edities houden de vijf organisatoren ermee op. "We hebben geen geld om te groeien", zegt organisator Joost Vanhaerents. De laatste editie, eind augustus, kreeg nochtans 7.500 bezoekers over de vloer.

Masters@rockfestival startte zes jaar geleden nog in een open loods op een industrieterrein in Torhout. Met succes, want al snel week de organisatie uit naar een groter terrein in de Vredelaan. Kosten noch moeite werden gespaard om van het rock- en metalfestival een topper te maken, maar regen en een tegenvallende affiche leverden enkele mindere edities op. Begin dit jaar maakten de organisatoren bekend dat ze het over een andere boeg zouden gooien: geen metal meer, maar meer toegankelijke muziek om vooral meer Torhoutenaars naar de weide te lokken. Met onder andere Arsenal, The Subs en Golden Earring zag de affiche er dit jaar nochtans goed uit. Ook de opkomst was goed: 7.500 festivalgangers vonden de weg naar een kleiner terrein naast sportcentrum The Move.

Benny Proot

Weinig hulp

Na afloop van het tweedaags festival klonken de organisatoren nog hoopvol over een zevende editie, maar een maand later hebben ze de rekening gemaakt. "We hadden gewoon niet genoeg geld om verder te groeien", zegt Joost Vanhaerents. "Met de winst van het ene jaar moesten we de put van het andere jaar opvullen. Zo kun je geen structuur opbouwen en blijf je maar aanmodderen. Bovendien krijgen we weinig medewerking vanuit de sector en meerbepaald Live Nation. We kunnen nooit de beste bands naar hier halen. Als je ziet aan hoeveel kwaliteit een festival als Leffingeleuren heeft moeten inboeten, besef je hoe moeilijk het is. We wilden geen evenement zijn waarbij de randanimatie belangrijker werd dan de bands op het podium. Daarom vonden we het een mooi moment om af te sluiten. De laatste editie was goed. We eindigen met een positieve noot. De vzw doeken we nog niet op. We zien wel wat we in de toekomst nog zullen doen, maar een jaarlijks festival hoort daar niet meer bij."

Kos

Triest

Zo eindigt opnieuw een mooie jaarlijkse traditie in Torhout. Na het pijnlijke einde van Rock Torhout in 1998 slaagde geen enkel ander nieuw festival erin die herinnering te doen vervagen. Kleinere festivals zoals Earect en House Torhout zongen het niet lang uit.


"Ik vind het einde van Masters@rock best triest", reageert schepen van Jeugd Kristof Audenaert (CD&V). "Dit was een festival dat nooit problemen heeft veroorzaakt, integendeel. Chapeau dat ze het zes edities hebben geprobeerd, maar een opvolger zijn voor Rock Torhout bleek niet makkelijk. Jammer dat zo'n feest van de kalender verdwijnt."