Ga naar de mobiele website
^ Top

Al honderden kippen gered van slachthuis

BRECHT CLAEYS (21) VANGT NEERHOFDIEREN OP IN ZIJN TUIN

Brecht Claeys voedert enkele kippen en eenden. "Alle dieren verdienen een goede behandeling."
Foto Benny Proot Brecht Claeys voedert enkele kippen en eenden. "Alle dieren verdienen een goede behandeling."
Zijn tuin lijkt wel een klein paradijsje voor neerhofdieren. Brecht Claeys (21) uit Torhout redde al honderden kippen van het slachthuis, vangt kleine vogels, eenden en konijnen op en zoekt voor hen een nieuwe thuis. "Het is zwaar werk, maar ik heb een groot hart voor dieren."

In de tuin van de ouderlijke woning in de Waterhoekweg krioelt het van het leven. De ooit weinig aangeklede tuin met een grasperkje is veranderd in een kleine neerhofboerderij. Honderden kleine vogels zorgen voor muziek vanuit hun gerieflijke kooien, veertien konijnen krijgen dagelijks eten en drinken en tien legkippen beleven er de tijd van hun leven. Vooral die laatste zijn opvallend, want Brecht Claeys (21) heeft de enige kippenopvang van de organisatie 'Red een Kip uit de Legbatterij' in onze provincie. "Ik ben er al drie jaar mee bezig", vertelt de jongeman met een hart voor dieren. "Op dit moment zitten er nog tien legkippen, maar ik heb er een tijdje geleden tot honderd opgevangen. Die dieren hebben nog nooit frisse lucht gehad, de zon gevoeld of op vaste grond kunnen lopen als ze bij ons aankomen. Ze kenden geen hok of voederbak. Gelukkig zijn kippen slimme dieren en leren ze snel bij. Ik zet er meestal een paar kippen van mezelf tussen, zodat ze van elkaar kunnen leren."

Nagels knippen

De twintiger gaat langs bij boeren die legkippen houden. Die zitten meestal in kooien met een stokje en nestruimte. Brecht biedt meer geld dan het slachthuis voor een legkip die niet meer voldoende eieren legt. Op die manier kan hij ze een tweede thuis geven. "Het eerste wat ik doe is hun nagels knippen. Die zijn vaak erg lang. Soms zijn de kippen in zo'n slechte toestand dat ze het bij me thuis niet meer redden. Maar even vaak kan ik hen wel redden. Dat geeft veel voldoening. Dan krijgen ze weer pluimen en worden ze écht kip. Na een tijd leggen die kippen gewoon even vaak eieren. Je moet ze gewoon goed behandelen."


Voor Brecht en zijn vrienden van 'Red een Kip uit de Legbattterij' is het natuurlijk een hele investering om de kippen los te weken bij de boer.

Adopteren

"Ik betaal dat met spaarcenten en met het adoptiegeld dat mensen voor de kippen geven. Het is de bedoeling dat ze nadien weer in de tuin rond scharrelen. Toch moeten we de boeren nog erg overtuigen omdat ze niet willen dat de kippen gezien worden. We mogen zelf ook nooit de stallen binnen."


Zodra de kippen weer in orde zijn, kunnen ze geadopteerd worden. Mensen die dat willen, kunnen de dieren dan bij Brecht komen ophalen.


"Maar ik zie er wel op toe dat ze zeker goed terechtkomen. Het is uiteraard niet de bedoeling dat mensen die ze komen adopteren ze nadien zelf gaan slachten. Dan zou al het werk voor niets geweest zijn."


Hetzelfde doet Brecht voor zijn konijnen, eenden of vogels. Ook die kunnen mensen bij hem gewoon komen oppikken. "Het is een hobby voor mij. Ik heb dierenzorg gestudeerd en nadien een sabbatjaar genomen. Ik wil graag opnieuw iets in die sector gaan studeren. Voor dieren zorgen is mijn missie." Wie zelf een kippetje wil adopteren, vindt meer info op de Facebook-pagina Legkippenopvang West-Vlaanderen.

Meer over


Meld een bug