35 jaar cartoons, 199 prijzen

LUC DESCHEEMAEKER, ALIAS O-SEKOER, BLEEF OOK SCOREN IN 2014

Met deze cartoon behaalde hij, als eerste Belg ooit, een podiumplaats op de VN-wedstrijd.
O-Sekoer Met deze cartoon behaalde hij, als eerste Belg ooit, een podiumplaats op de VN-wedstrijd.
Op nummer 200 is het nog even wachten, maar zijn 199ste prijs schat cartoonist O-Sekoer sowieso het hoogst in. De tweede plaats op de Cartoonale van de Verenigde Naties leverde hem 5.000 dollar en een oorkonde, ondertekend door Ban Ki-moon, op. In een carrière van 35 jaar als cartoonist zit er duidelijk geen sleet op Luc Descheemaeker uit Torhout.

De door de VN bekroonde cartoon is een bewerking van het bekende beeld van de IS-beul, die op het punt staat één van de gegijzelden te onthoofden. Alleen is het hoofd van de gegijzelde dit keer vervangen door een leeg vakje in een schuifpuzzel. "Het idee viel me in op een avond, even voor middernacht. Ik ben meteen aan de slag gegaan en een kleine twee uur later was de cartoon klaar. Ik wist meteen dat ik een speciale tekening in handen had. Diezelfde nacht nog zwierde ik de cartoon online. Toen ik 's morgens wakker werd, was de cartoon al genomineerd voor een festival in Iran. Zo snel kan het gaan." Nauwelijks een paar weken later kreeg Torhoutenaar Luc Descheemaeker (59), die ook les geeft in de Scholengroep Sint-Rembert, het heuglijke nieuws dat de tekening de tweede prijs had weggekaapt op de befaamde Cartoonale van de Verenigde Naties. Nooit eerder behaalde een Belg een podiumplaats op dat cartoonfestival. De oorkonde, ondertekend door VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, hangt sinds een paar dagen aan de prijzenwand van de cartoonist. De 5.000 dollar staat ook al op zijn bankrekening. "Dit streelt natuurlijk wel mijn ego, maar veel deuren gaat dit niet meer openen. Ik ben ondertussen al zolang bezig en met mijn werk bekend in de hele wereld. Dit jaar nog exposeerde ik in Brazilië. Voor de volgende editie mag ik de affiche ontwerpen."

Luc Descheemaeker alias O-Sekoer.
Benny Proot Luc Descheemaeker alias O-Sekoer.

Clown

Descheemaeker stuurde zijn eerste humorfoto in 1979 in voor het humorfestival van Knokke-Heist. Daarmee won hij al meteen een prijs. Als cartoonist viel hij twee jaar later, ook al in Knokke-Heist, in de prijzen en in 1994 won hij er de Gouden Hoed op het Cartoonfestival. "Ik tekende al op de lagere school, waar leerkrachten met mijn werk naar andere klassen trokken om het aan iedereen te tonen. Daar is mijn talent verder gegroeid. De tekeningen in de schoolkrant kwamen allemaal van mij." In 35 jaar tekenen verzamelde hij 199 prijzen. De 200ste zit er zo aan te komen, verwacht Luc Descheemaeker. "Er lopen momenteel festivals in China en Egypte, waar ik ook aan deelneem. Ik denk dat de bekroonde cartoon door de VN ook in andere landen nog prijzen kan opleveren." Hoewel veel cartoonisten vaak ook voor kranten werken, heeft Luc Descheemaeker daar nooit interesse voor getoond. "Mensen zoals Kamagurka werken met beelden én woorden. Ik ben enkel een beeldenverteller. Het komt erop neer om wakker te blijven voor de actualiteit en als clown het nieuws op een ander schoteltje te serveren."

Ook thema's als het milieu en de vluchtelingenproblematiek komen aan bod in Lucs werk.
O-Sekoer Ook thema's als het milieu en de vluchtelingenproblematiek komen aan bod in Lucs werk.

Bangladesh

Veel van het prijzengeld dat hij verdient, schenkt de cartoonist aan een goed doel. Zo is hij al vijftien jaar erg actief in Bangladesh, waar hij met de Torhoutse vereniging Banglabari jaarlijks huizen laat bouwen voor de inwoners van het arme land. Dit jaar zijn zo zestig huizen bijgebouwd. "In april trek ik er weer naartoe. Mijn talent als cartoonist laat me toe om spullen te ontwerpen die we hier verkopen om de bevolking daar te helpen. Dat is de belangrijkste deur die cartoons voor mij hebben geopend."

Het Veilig Verkeer-bord prijkt overal in het Torhoutse centrum.
Kos Het Veilig Verkeer-bord prijkt overal in het Torhoutse centrum.