"Buurtwinkels hebben wél toekomst"

DIETER (25) OPENT ZATERDAG TWEEDE ZAAK IN TORHOUT

Dieter Desender in zijn nieuwe zaak 'De Morgeneditie' in de wijk Maria-Assumpta.
Foto Proot Dieter Desender in zijn nieuwe zaak 'De Morgeneditie' in de wijk Maria-Assumpta.
Torhout krijgt er weer een buurtwinkel bij. Na de opening van zijn winkel De Vroegmarkt twee jaar geleden, opent Dieter Desender (25) in de wijk Maria-Assumpta zaterdag zijn tweede zaak, De Morgeneditie. "De Vroegmarkt draait goed en de vraag naar een buurtwinkel in deze wijk is ook groot."

In augustus 2015 opende Dieter Desender met de hulp van vader Danny buurtwinkel De Vroegmarkt in de wijk De Goede Herder. Die wijk, die de komende jaren veel nieuwe woningen krijgt, had al een tijdje nood aan een nieuwe winkel, waar je ook kranten en zelfs een slagerij vond. "Het was een beetje zoeken bij de start, maar we hebben ons cliënteel gevonden", zegt Dieter Desender. "Buurtwinkels hebben het heel lang erg moeilijk gehad, maar ik ben ervan overtuigd dat ze bestaansrecht hebben. Klanten komen vaak naar ons, omdat ze voor een beetje charcuterie en een pak koffie niet speciaal naar het grootwarenhuis willen gaan. Daar moeten ze dan in een lange rij staan aanschuiven, zelfs als ze weinig producten hebben gekocht. De buurtwinkel is voor hen een mooi alternatief."

Simpel maar handig

Nu De Vroegmarkt op volle toeren draait, wil Desender ook in een andere wijk, Maria-Assumpta, de klanten geven wat ze vragen. "Deze zaak, die anderhalf jaar leeg stond, was altijd bekend als een krantenwinkel. De naam De Morgeneditie behouden we. Ikzelf investeer in de winkel, maar een zelfstandige uitbater zal de zaak draaiende houden. We bieden opnieuw kranten en tijdschriften aan, maar ook droge voeding, broden die bij ons afgebakken worden en versneden charcuterie die we hier 's morgens vroeg binnenbrengen. Er ligt ook een assortiment verse groenten en fruit klaar. Geen twintig, maar twee soorten appels en een simpele krop sla. Een uitgebreider gamma is hier niet nodig."

Goede locatie

Desender gelooft ook rotsvast in de locatie. "Dit is een drukke weg tussen het centrum van Torhout en Veldegem. De wijk leeft ook. Sinds we de aankondiging van de heropening van De Morgeneditie hebben gedaan, worden onze berichten op Facebook veel gedeeld. Mensen komen al langs om te vragen wanneer we openen. Ik ben ervan overtuigd dat De Morgeneditie weer zal draaien."

Derde winkel?

Als dit het tweede succesverhaal wordt, denkt Dieter Desender zelfs nog verder. "Torhout is groot en er zijn nog wijken die geen buurtwinkel meer hebben. Ik denk bijvoorbeeld aan Wijnendale, waar het aanbod ook beperkt is. Daar liggen in de toekomst misschien mogelijkheden."


De Morgeneditie opent zaterdag de deuren. De winkel is elke werkdag, behalve op donderdag, open van 8 tot 13.30 uur en van 14.30 tot 19 uur. Op zaterdag van 7.30 tot 16 uur en op zondag van 7.30 tot 13.30 uur en tussen 14.30 en 19 uur.