Verhalen van 1006 Tongerse oud-strijders
en gesneuvelden in Eerste Wereldoorlog

“Nu zijn ze symbolisch terug thuis met kerstmis”

Nico Olieslagers heeft met Steven Vandewal en Veerle Vandoren het boek “Met kerstmis zijn we thuis” samengesteld. Het boek brengt de verhalen van 1006 oud-strijders en gesneuvelden uit Tongeren die vochten tegen de Duitsers.
Mine Dalemans Nico Olieslagers heeft met Steven Vandewal en Veerle Vandoren het boek “Met kerstmis zijn we thuis” samengesteld. Het boek brengt de verhalen van 1006 oud-strijders en gesneuvelden uit Tongeren die vochten tegen de Duitsers.
Veel jonge mannen die opgeroepen werden om voor het Belgisch leger te vechten tegen de Duitsers die ons land begin augustus 1914 binnenvielen, schreven aan het thuisfront dat de eerste wereldoorlog niet lang zou gaan duren. Ze dachten tegen kerstmis dat jaar terug thuis te zijn. Onder deze titel brengen het Geschiedkundig Genootschap en het stadsarchief van Tongeren een kanjer van een naslagwerk — 400 pagina’s — over de rol en de verhalen van Tongerse soldaten en hun leeftijdsgenoten die uit vrije wil gingen vechten tegen de vijand. “We brengen het verhaal van 1006 oud-strijders”, vertelde Nico Olieslagers die titanenwerk verrichte om gegevens en foto’s van 1006 oud-soldaten, onder wie 92 het leven lieten, bij elkaar te sprokkelen.

Terug samen

“Na 100 jaar brengen we ze eindelijk samen in het boek”, vervolgde de man die al jaren een grote interesse betoont in de militaire geschiedenis.  “De oorlog duurde vier jaar en ze waren niet met Kerstmis thuis. Met het boek zijn ze als het ware symbolisch terug thuis met kerstmis.” Het boek en de herdenking 100 jaar wapenstilstand en het einde van de Grote Oorlog getuigen van herinnering, bezinning en dankbaarheid, vindt burgemeester Patrick Dewael. “Welgeteld 30 landen werden meegesleept door de waanzin van de oorlog. Vandaag kennen we al meer dan 75 jaar vrede in Europa, maar we moeten waakzaam blijven. De wapenwedloop is terug van weggeweest. We moeten één les trekken uit deze en de tweede wereldoorlog: onze democratie moeten we blijven verdedigen.”

Problemen

Nico Olieslagers en de medewerkers van het stadsarchief konden voor het boek al terugvallen op de gegevens van 700 Tongerse soldaten. “Door een oproep aan de bevolking kwamen we aan 1006 namen”, zegt Steven Vandewal, stadsarchivaris.  “Met kerstmis zijn we thuis” kost 50 euro. Met een mail naar stadsarchief@stadtongeren.be krijg je hierover meer informatie. 

Naar aanleiding van herdenking van 100 jaar wapenstilstand en het einde van de eerste wereldoorlog worden in het boek “Met kerstmis zijn we thuis” verhalen van alle 1006 oud-strijders verteld.
Mine Dalemans Naar aanleiding van herdenking van 100 jaar wapenstilstand en het einde van de eerste wereldoorlog worden in het boek “Met kerstmis zijn we thuis” verhalen van alle 1006 oud-strijders verteld.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.