Verdachten in zaak drugslabo's riskeren tot 12 jaar cel

Intimidatie, geweld en bedreigingen. Die begrippen stonden gisteren centraal tijdens de aanvang van het proces tegen 17 verdachten in een zaak rond verschillende drugslabo's. De procureur vordert straffen tot 12 jaar en 60.000 euro en vroeg ook om verschillende personenwagens en 7,8 miljoen euro verbeurd te verklaren.

Het professionele drugslabo werd op 28 mei 2015 in een loods in Opglabbeek ontdekt. Behalve het labo werd er ook een shotgun geladen met vier patronen aangetroffen. De bewoner van het pand werd diezelfde nacht nog aangehouden. Verder vond de politie DNA-sporen van een DHL-werknemer. Ook die moest uiteindelijk tot bekentenissen overgaan.

Represailles

De eerst man die aangehouden werd, werkte maar met mondjesmaat mee aan het onderzoek, uit schrik voor represailles. In de gevangenis zocht een bendelid hem zelfs op om hem de 'goede raad' te geven om zijn mond niet voorbij te praten. Ook andere bendeleden kregen te horen dat ze best konden denken aan hun gezin.


Maar het onderzoek ging verder en leidde naar een kelderverdieping van het Genkse café Barzetti. Daar werd een tweede labo ontdekt en verwijzingen naar een huurwoning in Grâce-Hollogne, nabij Luik. Daar werden in drie garageboxen werden massa's basisproducten gevonden waaronder een bus vloeistof die alleen al bij inademing dodelijk is. De speurders stootten er ook 800 gram van de explosieve stof TNT en een gesloten koffer met oorlogswapens en bijhorende munitie. Afvalstoffen van de labo's werden bovendien de garages in de natuur gedumpt.


De procureur vorderde straffen van 20 maanden en 6.000 euro tot 12 jaar en 60.000 euro. In totaal werd 348.000 euro aan boetes gevorderd. Verder vroeg de procureur om verschillende personenwagens en 7,8 miljoen euro aan berekend vermogensvoordeel verbeurd te verklaren. Het uiteindelijke vonnis wordt rond half november verwacht. (JEK)