Romeinse en hedendaagse schoonheden gaan hand in hand op Timeless Beauty

Karolien Coenen
Timeless Beauty, zo heet de nieuwe thematentoonstelling die vanaf vandaag tot en met eind juni 2017 loopt in het Gallo- Romeins Museum. Beelden van vrouwelijk schoon uit het oude Rome staan er zij aan zij met het sensueel naakt van de onlangs overleden kunstfotograaf Marc Lagrange.

Schoonheid is van alle tijden. De oude Romeinen aanbeden al beeldschone godinnen als Venus en Aphrodite, maar ook topfotograaf Marc Lagrange weet hedendaagse schoonheden eruit te pikken. De geschiedenis smelt samen in de thematentoonstelling Timeless Beauty, waar zijn kunstfoto's zusterlijk naast beelden van Romeinse godinnen hangen.

Karolien Coenen

Overleden

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Lagrange veertig foto's zou maken van vrouwen aan een feestelijke Romeinse eettafel. "Maar het tragisch ongeval waarbij Marc op kerstdag vorig jaar om het leven kwam, maakt dat onmogelijk", zegt Igor Philtjens, gedeputeerde voor toerisme en cultuur. Stoppen met zijn project was geen optie, en op zoek gaan naar een andere fotograaf was ook niet aan de orde. "Na overleg met zijn familie mochten we vijftig foto's uit zijn oeuvre kiezen. Het zijn sensuele foto's geworden van bloedmooie vrouwen, dikwijls naakt in beeld gebracht. Zij geven de expo een esthetische meerwaarde." Voor wijlen Lagrange was alvast één zaak duidelijk: "De schoonheid zelf is niet het belangrijkste voor een foto, vrouwen moeten vooral karakter hebben." Meer info over Timeless Beauty op www.galloromeinsmuseum.be.


(LXB)

Op de expo Timeless Beauty in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren smelten beelden van Romeinse schoonheden samen met portretfoto's van hedendaagse beauty's.
Karolien Coenen Op de expo Timeless Beauty in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren smelten beelden van Romeinse schoonheden samen met portretfoto's van hedendaagse beauty's.