Openbare toiletten voor mindervaliden? "Te duur!"

SCHEPEN KAN NIET VOLDOEN AAN AANBEVELINGEN FEDERATIE GEHANDICAPTEN

"Het kerkhof van Tongeren scoort ondermaats wat betreft de toegankelijkheid van mindervaliden", besluiten Frederick Panis en Laurens Portugaels.
Karolien Coenen "Het kerkhof van Tongeren scoort ondermaats wat betreft de toegankelijkheid van mindervaliden", besluiten Frederick Panis en Laurens Portugaels.
De roep naar openbare toiletten in de stad neemt toe, niet in het minst voor rolstoelgebruikers. De Vlaamse Federatie voor Gehandicapten (VFG) trok dan ook op onderzoek uit en doet voorstellen om de toegankelijkheid van publieke plaatsen te verbeteren. "Aangepaste openbare toiletten in de stad installeren, zou ons te veel kosten", reageert bevoegd schepen Jos Schouterden, die bekijkt wat hij dan wél kan doen.

De federatie heeft onder meer het stedelijk kerkhof, dat bovenop een heuvel ligt, onder de loep genomen. "Wie met een gewone rolstoel aan de voet van de heuvel moet zijn, moet een heel stuk bergaf gaan. Bij nat weer, ijzel of vorst is dat gevaarlijk", zegt Frederick Panis die het dossier Toegankelijk Tongeren heeft uitgewerkt en overgemaakt aan de stad. "Bovendien kunnen heel wat rolstoelgebruikers niet tot op de begraafplaats komen, omdat ze de rolstoel niet in hun wagen kunnen meenemen. Om hen te helpen stellen we voor dat de stad standaard enkele exemplaren stalt op het kerkhof." De VFG raadt daarnaast aan om een extra toegang te voorzien, zodat mensen die slecht te been zijn het kerkhof veiliger kunnen betreden.


Een ander heikel punt zijn de openbare toiletten. "Aangepaste toiletten zijn er immers niet in de stad. We stellen vast dat mensen in een rolstoel en zij die moeilijk te been zijn dikwijls niet naar het toilet kunnen in een café of winkel. Openbare toiletten op maat kunnen hen helpen", aldus Panis. Jos Schouterden, schepen bevoegd voor het gehandicaptenbeleid, gaat na of beide voorstellen haalbaar zijn. "Nog dit jaar kom ik met een oplossing voor het kerkhof", belooft hij.

Samenwerken met handelaars

De roep naar aangepaste toiletten leeft nu ook Ruben Stassen (Groen) het punt op de gemeenteraad gebracht heeft. Hij komt met het voorstel waarbij winkeliers en horecazaken hun toilet openstellen voor iedereen die dringend moet. Daarvoor krijgen ze een subsidie van de stad. "Bij onze oosterburen gebeurt dat nu al. Waarom kan dat hier niet?", vraagt hij zich af.


Schepen Schouterden voelt wel iets voor dat idee. "In overleg met de middenstand gaan we voor een creatieve aanpak", legt hij uit. "We onderzoeken of er voor de handelaars mogelijkheden zijn zonder subsidie. We bekijken ook of er in andere steden al voorbeelden bestaan, die wij kunnen volgen."


Zelf openbare toiletten in de stad plaatsen, is niet aan de orde. "Ze zijn te duur, een exemplaar kost ons 110.000 euro. Als die bovendien zelfreinigend moeten zijn, aangepast aan een rolstoel en uitgerust met een tafel om pampers van baby's te verversen, wordt het al helemaal onbetaalbaar. Er zijn trouwens genoeg stedelijke gebouwen met toegankelijke toiletten", besluit de schepen.