Nieuwe brouwerij brengt Tungri-bier uit

Jan Jacobs, Davy Daniëls en Bert Housen met het Tungri-bier.
Foto's Borgerhoff Jan Jacobs, Davy Daniëls en Bert Housen met het Tungri-bier.
Limburg is met Amburon Belgian Craftbrewery in Tongeren een brouwerij rijker, meteen ook de 200ste in België. Ze zal het Tungri-bier op de markt brengen.

Davy Daniëls (38), die een drankenhal uitbaat, kwam op de proppen met het idee om een brouwerij op te starten. Hij krijgt steun van Jan Jacobs uit Amsterdam en Carlo De Bare uit Asse. "We delen onze passie voor bier", stelt brouwerijzaakvoerder Davy Daniëls.


Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de brouwinsallatie. Ketels en andere apparatuur zijn al in de loods bij de drankenhandel van Davy Daniëls geplaatst. Bert Housen (27) uit Opglabbeek zal het bier brouwen. Hij was vijf jaar lang actief bij brouwerij Anders in Halen. "Het brouwen gebeurt halfautomatisch", vertelt Bert Housen. "Maar er is nog genoeg ruimte voor de hand van de brouwer. Ik doe de vereiste metingen en bepaal de receptuur van het bier." Het eerste gerstenat dat hij gaat brouwen, is de Tungri blond en bitter. "Ook komt er nog een Tungri tripel, een donker bier." De brouwerij steekt haar ambities niet onder stoelen of banken. "Naast de Tungri zullen we nieuwe bieren lanceren", zegt Daniëls. "We denken aan fruitbieren en bieren die rijpen in eiken vaten, zodat ze een aparte smaak krijgen. Een soort die we op markt brengen, is het Morellebier waarmee we een Tongerse traditie in ere herstellen." Jan Jacobs zal als medevennoot proberen om de bieren in Nederland te verkopen. (LXB)