Nestor onder onthaalouders
heeft 140 kinderen opgevoed

Lizy Schoefs is al 36 jaar onthaalmoeder, en in al die jaren heeft ze welgeteld 140 kinderen opgevangen en opgevoed. Hun foto's plakken in haar keuken thuis tegen de muur.
Karolien Coenen Lizy Schoefs is al 36 jaar onthaalmoeder, en in al die jaren heeft ze welgeteld 140 kinderen opgevangen en opgevoed. Hun foto's plakken in haar keuken thuis tegen de muur.
Zo'n dertig onthaalouders en vijftig begeleiders in de kinderopvang werden gisteren gehuldigd. Andere jaren werden ze letterlijk in de bloemen gezet. "Maar nu krijgen ze een fruitmand cadeau", zegt schepen van Jeugd en Kinderopvang An Christiaens.

"Elke dag staan ze klaar om de kinderen op te vangen en te verzorgen", vult ze aan. "Dat is niet altijd makkelijk, want het is niet vanzelfsprekend om andermans kinderen op te voeden. Voor het derde jaar op rij bedanken we de onthaalouders en kinderverzorgers." In Tongeren hebben ouders volgens burgemeester Patrick Dewael de keuze tussen een opvang in groep of in de familiale sfeer van een gezin.

 Ancien

Een van de onthaalouders is Lizy Schoefs (66) uit Mal bij Tongeren. Ze is in de goeie zin van het woord een buitenbeetje onder de onthaalouders die in Tongeren actief zijn. Gisteren ontfermde ze zich over vijf kinderen, op andere dagen zijn dat er zeven. Lizy Schoefs is een ancien in het vak en beschikt over veel ervaring. "Voor de crèche van de Mereltjes vang ik al dertig jaar kinderen thuis op, maar in totaal ben ik al 36 jaar actief als onthaalmoeder", zegt Lizy. Ze heeft nog altijd de drive om voort te doen. "Je moet een groot hart voor kinderen hebben", vertelt ze. "Ik hou van de kinderen. Het zijn als het ware m'n kindjes! Ik geef ze liefde en waardigheid. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn", vult ze aan. "Als het me soms te veel wordt, ga ik buiten even een frisse neus halen. Dat geeft me energie om er weer tegenaan te gaan. Tegen het einde van de week is m'n batterij plat."

140 kinderen

Ze heeft een uitzonderlijke band met de kinderen die ze opvangt en waar ze als een moeder voor zorgt. De voorbije 36 jaar heeft ze welgeteld 140 kinderen opgevangen. "Ik heb van allemaal een foto van toen ze klein waren tegen de muur in de keuken opgehangen. Ik heb ze achter glas ingekaderd", toonde ze ons. "Elk kind op de foto spreekt me aan. Ik ken ze nog allemaal bij naam. Bij velen die nu al volwassenen zijn, onderhoud ik nog contact. Ouders nodigen me uit op de babyborrel en ik mag naar de communiefeesten. Ze nodigen me soms zelfs uit op verjaardagsfuiven. En één keer mocht ik de trouw van één van de 140 kinderen bijwonen."

Burgemeester Patrick Dewael, schepenen An Christiaens en Jos Schouterden nemen even de taak van onthaalmoeder Lizy Schoefs ove.r
Karolien Coenen Burgemeester Patrick Dewael, schepenen An Christiaens en Jos Schouterden nemen even de taak van onthaalmoeder Lizy Schoefs ove.r