Natte voeten: het mag stoppen

Afgelopen zomer zaten veel mensen water uit hun huizen en kelders te scheppen.
Karolien Coenen Afgelopen zomer zaten veel mensen water uit hun huizen en kelders te scheppen.
De wateroverlast en modderstromen aanpakken en voorkomen: het blijft een uitdaging voor het stadsbestuur. Welke extra ingrepen zijn nodig? Houden strobalen, graszones, dammen en wachtbekkens toekomstige overstromingen en modder tegen? Dringen zich structurele maatregelen op om verder onheil te voorkomen?

"Voor erosiebestrijding hebben we elk jaar 210.000 euro uitgegeven", laat schepen van Openbare Werken An Christiaens (tongeren.nu) weten. "We zien vooruitgang maar hebben nog véél te doen. We kunnen niet sneller gaan dan de veranderingen in het klimaat. We blijven inzetten op dammen, graszones en kleinschalige wachtbekkens. Dit doen we met het akkoord van de boeren. Ook het programma van gescheiden rioleringen en collectoren in de watergevoelige dorpen voeren we verder uit. De provincie vergroot het wachtbekken in Diest- Heur." Voor het eerst vindt een overleg plaats met Waalse grensgemeenten om hen te overtuigen gelijkaardige maatregelen te nemen."


Betonstop


Voor kopman van Groen Ruben Stassen zijn meer drastische maatregelen nodig. "Onteigen boeren en geef de gronden terug aan de natuur", vindt hij.


"De constante begroeiing op de hoger gelegen velden houdt water en modder tegen. Stop met het versnipperen van de open ruimte en voer nu al een betonstop in. En in plaats van het verharden van opritten kan men waterdoorlatende materialen gebruiken." (LXB)