Langste fietsbrug in kunststof ligt over de Jeker

Plaatsing van de fietsbrug uit kunststof, 17 meter lang en 5 breed. Ze wordt als één geheel geleverd.
Coenen Plaatsing van de fietsbrug uit kunststof, 17 meter lang en 5 breed. Ze wordt als één geheel geleverd.

Sinds gisteren ligt over de Jeker in Mal een fietsbrug. Met 17 meter is het de langste brug van kunststof in ons land. Het gevaarte van 10 ton werd volledig uit glasvezel versterkt kunststof vervaardigd in Rotterdam. Vanuit de havenstad werd ze met speciaal transport naar de plek aan de Jeker gebracht. Vervolgens werd ze met vier riemen van de dieplader gehesen door een kraan van 100 ton. De brug werd verankerd op twee betonnen bruggehoofden.


"Met de brug zetten we in op een veiligere en vlottere verbinding tussen het stadscentrum en het industrieterrein Tongeren-Oost", wist burgemeester Patrick Dewael te vertellen. Ook de inwoners van Mal hebben baat bij de brug. "Ze kunnen voortaan vlotter naar de binnenstad fietsen", vult hij aan. De brug ligt op een fietspad dat momenteel over een lengte van een kleine 200 meter aangelegd wordt tussen de Dreef en de Keerstraat in Mal.


De keuze voor een fietsbrug in kunststof is om meerdere redenen voordelig. "Er is geen onderhoud nodig", stelt schepen van openbare werken An Christiaens. "Ze moet niet geverfd worden. Bovendien is de brug ongevoelig voor dooizout of roest." Volgens Johnny Vandevijvere van aannemer Coopmans uit Hoeselt gaat de brug honderd jaar mee. De brug all-in kost een kleine 100.000 euro. Goed 80.000 euro hiervan is voor rekening van de provincie. (LXB)