Kerst met een korrel zand in de basiliek

Aan de ingang van de kerk kan je de Oosterse sfeer duidelijk zien.
Foto Coenen Aan de ingang van de kerk kan je de Oosterse sfeer duidelijk zien.
Wie dezer dagen de basiliek bezoekt, proeft de kerstsfeer. Het opschrift boven de hoofdingang maakt één en ander duidelijk: Kerst met een korreltje zand.

Dat laatste mag je letterlijk opvatten. Tony Achtergael of de Suisse (toezichter bij kerkelijke vieringen, red), Jean- Marie Vrijens, Danny Stas en nog zeven andere geëngageerde Tongenaren hebben achteraan de basiliek een kerstdorp rechtgezet.

Kerst uit het Oosten

Het lijkt wel kerst uit het Oosten. Zo werd een woenstijn gesuggereerd.


"We lieten zo'n 2.000 kilo zand aanvoeren om de woestijn na te boosten", aldus Tony en Jean- Marie. In de woestijn leven nomaden die leven in hun typische tenten. Ze staan in de basiliek. "Danny is beroepsmilitair en heeft meerdere missies in Afghanistan achter de rug", stelde Tony.


"Hij nam foto's van hun tenten, en die hebben we zo natuurgetrouw nagemaakt. In het kerstdorp staan ook dieren die levensgroot en levensecht zijn opgezet."


Op de grond liggen oosters uitziende tapijten.


"We creeëren een oosterse sfeer. De drie wijzen die het kindje Jezus kwamen groeten, waren uit het Oosten. We hebben verder riet, steppegras en vetplanten aangebracht om de flora in de woenstijn weer te geven." In het kerstdorp staan dennen maar ook palmboompjes.


"Goed 80 uren, gespreid over 20 dagen, hebben we met tien gewerkt om het dorp klaar te krijgen", bekende de Suisse. Er werd ook een hoekje afgebakend waar zo'n 600 kinderen van de lagere scholen uit de omgeving komen luisteren naar kerstverhalen. De sfeer van kerstmis wordt ook opgeroepen met honderden stalletjes die ac hter glas utigestald staan. (LXB)