Helena (8) werd geboren zonder knieschijf: “Haar droom? Danseres worden”

“Een positieve meid die ons moed geeft”

Helena Wellens met haar broertje Jamie (5) en haar mama Els Goessens.
TONY VAN GALEN Helena Wellens met haar broertje Jamie (5) en haar mama Els Goessens.
Acht jaar geleden werd Helena Wellens (8) geboren met een zware beperking. Haar rechterbeen had geen knieschijf, ze miste een onderste bot en twee vingers. Na negen maanden moest haar been worden geamputeerd. “Elk jaar heeft ze een nieuwe prothese van 3.000 euro nodig”, vertelt mama Els (41). Intussen zet vzw Prosperke zich in voor het kind. “Helena is een vechter. Als we het even niet zien zitten, sleurt ze ons er door. Haar droom? Danseres worden.” 

Sinds de amputatie net na haar geboorte draagt het meisje een prothese waarmee ze terug kan stappen en zelfs fietsen. Alleen heeft ze elk jaar een nieuwe nodig. “Tot ze volgroeid is”, verduidelijkt Els. Het ziekenfonds betaalt maar de de helft van de kosten, zo'n 3.000 euro, terug. Voor de vzw Zorgenkind Prosperke uit Tongeren - agenten, militairen en brandweerlieden helpen mensen in nood - het signaal voor acties. “Haar verhaal heeft ons zo aangegrepen dat we niet aan de kant konden blijven staan”, leggen John Swennen en Pascal Aerts van Prosperke uit.

Protheses

“Ze heeft geen hersenaandoening. Hierdoor kunnen haar ouders niet genieten van een volledige terugbetaling door het ziekenfonds”, vertelt Swennen. “De ouders moeten zelfs bij de bank een lening aangaan om de prothese te kunnen betalen. Wat financieel alsmaar moeilijker wordt om alleen te dragen”, aldus de voorzitter van vzw Prosperke.  Door de organisatie van een pastabuffet en kaartavond kreeg Helena al een sportprothese (blade), nu werkt de vzw verder met giften. “Ook een prothese voor haar hand is stilaan nodig, maar dat kost ook weer de nodige euro’s.”

Rooskleurige bril

De brute pech waarmee Helena geconfronteerd wordt, belet haar niet om hoe jong ze nog maar eens positief in het leven te staan. “Ze heeft moeilijke momenten doorgemaakt”, zegt mama Els. “Ik wil een normaal been, liet ze vaak horen.  Daar heeft ze zich nu overheen gezet. Het is een vrolijke meid. Op school werd ze uitgesloten maar nu wordt ze aanvaard zoals ze is. Nu komt ze blij thuis van school.  Ze bekijkt alles door een rooskleurige bril. Ze is een vechter. Als we het even niet zien zitten, sleurt ze ons er door.”

Haar droom

Helena heeft één droom: dansen. “Ze danst zo graag”, vertelt mama Els. “Van toen ze klein was, danste ze thuis op de muziek van K3. Het is haar manier om stoom af te blazen, ze denkt dan niet aan haar beperking. Toen ze anderhalf jaar was, heeft ze zelfs met de Romeo’s gedanst toen die optraden in een Tongers café. De cafébaas droeg haar op z’n armen. Nu wil ze met haar nieuwe prothese danslessen volgen”, aldus Els. 

Mensen kunnen de benefiet van Prosperke met giften steunen op rekeningnummer BE17 0001 4676 3121 met vermelding Benefiet Helena.    
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.