Handelskern leeft op met 20 nieuwe zaken

HONDERDSTE HANDELAAR TEKENT VOOR AMBIPAS

Francoice Legros van Lui, Sigrid Culaccino, Roxanne van La Rox, schepen van Economie Guy Schiepers en Jef Vandamme, voorzitter van de Middenstand.
Mine Dalemans Francoice Legros van Lui, Sigrid Culaccino, Roxanne van La Rox, schepen van Economie Guy Schiepers en Jef Vandamme, voorzitter van de Middenstand.
De voorbije maanden zijn er zo'n 20 nieuwe winkels en horecazaken bijgekomen in het stadscentrum. In het winkelcentrum Julianus Shopping werden het voorbije jaar zes panden ingevuld, waardoor er nog maar vier leeg staan. "We gaan de goeie kant op, maar we blijven voorzichtig optimistisch", laat schepen van Middenstand Guy Schiepers weten.

Inmiddels kan je bij honderd handelaren in Tongeren betalen met een Ambipas, een kortingspas voor klanten. De pas is maar een van de maatregelen die de stad nam om de handelskern te versterken.Tijdens de inschrijving van honderdste handelaar, de wijn- en tapaswinkel Culaccino, die onlangs is geopend, nam de stad ook even de tijd om een stand van zaken op te maken.


De stad ziet behoorlijke resultaten. Zo zijn er de voorbije maanden zo'n 20 winkels en horecazaken bij gekomen. Toch predikt de schepen van Middenstad Guy Schiepers (Tongeren.nu), ondanks de nieuwe dynamiek, voor realisme. "We gaan de goeie kant op, maar we zijn voorzichtig optimistisch", liet hij weten.


In het Julianus Shopping hebben de voorbije maanden zes nieuwe zaken de deuren geopend.


Er blijven nog vier leegstaande handelsruimtes over. "Maar we geloven dat deze tegen eind dit jaar ook ingevuld zullen geraken", aldusSenne Van Hoof, manager van het shoppingcenter. Omdat er meer winkels zijn in het shoppingcenter, komen er ook steeds meer shoppers over de vloer. "Alleen al met de opening van drie nieuwe zaken in augustus noteerden we een stijging met 15 procent", aldus Van Hoof.

Nieuwe winkels

"Met de nieuwe zaken waait een nieuwe wind door de stad", meent schepen Guy Schiepers. "Alleen al dit jaar mochten we 13 nieuwe zaken verwelkomen. Wat hierbij opvalt, is dat ze staan voor het ambachtelijke en gezelligheid." Tongeren ging voor meer kwaliteit wat betreft handelszaken door onder meer premies tot 10.000 euro uit te reiken aan starters. Groothandel, nachtwinkels, automatenshops en wedkantoren hadden hier geen recht op. "Dankzij het RUP Centrum is het handelscentrum ook compacter geworden", gaat de schepen verder. "Bovendien is het nu ook mogelijk om wonen en kantoren toe te laten in lege panden."


Ook de Ambipas draagt bij tot het nieuwe elan van de stad. Op dit moment maken 23.600 klanten gebruik van de pas, die Tongenaren moet stimuleren om in eigen stad te winkelen. Het gaat om een tegenoffensief tegen de oprukkende e-commerce.


"Tongeren speelt een voortrekkersrol in het inspelen op de veranderende markt", liet Jan Boots, die de stad adviseert in stadskernontwikkeling en detailhandel, optekenen. "Buiten de winkels speelt ook de beleving mee om een binnenstad exta leven in te blazen."