Gallo-Romeins Museum wordt cultureel erfgoed (als het van de stad afhangt)

Begin januari neemt de stad Tongeren het Gallo-Romeins Museum over.
Borgerhoff Begin januari neemt de stad Tongeren het Gallo-Romeins Museum over.
Over enkele weken neemt de stad Tongeren het provinciaal Gallo-Romeins Museum over. Vandaag dient het stadsbestuur een dossier in om het museum, dat ook buiten de landsgrenzen bekend is, te laten erkennen als een instelling van cultureel erfgoed. "Zo ontvangt het musuem een subsidie van 468.000 euro", legt burgemeester Patrick Dewael (Open Vld) uit.

De nieuwe subsidie zou de stad extra zuurstof geven voor het aanwerven van personeel. De overdracht van het museum naar de stad verloopt overigens zonder problemen. "In de culturele sector werd het dossier als een model voor andere instellingen beschouwd", aldus burgmeester


Patrick Dewael.


Begin januari zal het personeel van de stad als gevolg van de overname met 34 extra werknemers krijgen. Het Gemeentefonds zal de stad voor de werking van het museum jaarlijks een bedrag van 4 miljoen euro uitkeren. Drie tijdelijke expo's zijn al vastgelegd. Volgend jaar zal een expo rond Stonehenge geopend worden.


De twee daaropvolgende tentoonstellingen gaan over het Romeins leger en grenzen van het Romeisne rijk. Dat het museum straks stedelijk wordt, is geen toeval. "Het museum past in het DNA van de stad", vindt Dewael. "We zetten sterk in op alles wat cultuur, erfgoed en toerisme is. Bovendien is een zijn samenwerkingen mogelijk met onze eigen culturele instellingen, zoals De Velinx, het Teseum, de Moerenpoort, Beghina (museum op het Begijnhof) en het huis Theelen." (LXB)