Dertigers die soldaatje speelden met nepwapens in maart voor de strafrechter

14 geparkeerde auto’s, 3 bushokjes en 2 huizen moesten eraan geloven

De twee dertigers trokken een spoor van vernielingen doorheen Opglabbeek, As en Bilzen
RV De twee dertigers trokken een spoor van vernielingen doorheen Opglabbeek, As en Bilzen
De twee dertigers uit Opglabbeek en Genk, die in de nacht van 23 en 24 juli met een nepkalasjnikov een spoor van vernieling trokken doorheen Opglabbeek, As en Bilzen moeten hiervoor op vijf maart voor de correctionele rechtbank van Tongeren verschijnen. De mannen beschoten met de nepwapens veertien geparkeerde auto’s, drie bushokjes en twee huizen.

Eén van de mannen zit sinds zijn arrestatie nog steeds in de gevangenis. Tot nu toe hebben zich reeds 45 burgerlijke partijen gemeld die schade hebben ondervonden door het onwaarschijnlijk gedrag  van het duo. Op 23 juli kregen de politiezones Carma en Bilzen-Hoeselt-Riemst op iets meer dan twee uur tijd verschillende meldingen binnen van schietpartijen in Opglabbeek, As en Bilzen. Meerdere getuigen zagen een Skoda met een man achter het stuur en zijn passagier die met een groot wapen schoten afvuurde. De automobilist stoof na een rondje schietoefeningen steeds met hoge snelheid weg. Hun gedrag, zeggen getuigen, viel het best te omschrijven als kinderen die soldaatje speelden. Ruiten van wagens sneuvelden, de carrosserie van veertien auto’s werd doorboord, het glas van drie bushokjes moest eraan geloven en de daders viseerden zelfs twee huizen.

Tweede nepwapen

De getuigen konden de auto en de twee mannen goed omschrijven en de politie van Bilzen kon hen via de ANPR-camera’s opsporen. De gesignaleerde wagen werd teruggevonden voor de woning van één van de mannen op de Weg naar Bree met de Kalasjnikov en de munitie er nog in. De twee verdachten zaten binnen en werden diezelfde avond nog gearresteerd en bij de onderzoeksrechter voorgeleid. Bij de huiszoeking werd nog een tweede nepwapen aangetroffen. Dat wapen werd samen met het andere wapen, de munitie en de auto in beslag genomen.

Koekskes bakken

Normaal gezien zou de zaak dinsdag behandeld worden voor de correctionele rechtbank van Tongeren. Maar omdat de dagvaarding net voor de feestdagen werd uitgestuurd en de advocaat van één van de mannen hierdoor het dossier nog niet kon inkijken, werd de zaak uitgesteld tot vijf maart. Haar cliënt blijft tot dan aangehouden. Die was daar allerminst gelukkig mee: “Ik zit wel al van eind juli in voorarrest, terwijl ik enkel de mededader ben. De hoofdverdachte zit hier buiten op zijn gemak koekskes te bakken. Mooi is me dat.” 

“Dat zal ik wel op 5 maart uitmaken, wie al dan niet de hoofddader is”, antwoordde de rechter in Tongeren ietwat laconiek. Wat de dertigjarige Genkenaar en zijn 33-jarige kompaan uit Opglabbeek bezielde, zullen we dan wellicht te weten komen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.