De grootste expo ooit over
wereldwonder Stonehenge

"De focus ligt op de mensen achter de stenen"

Wereldwonder Stonehenge telt meerdere cirkels met in totaal 56 kleine en megagrote stenen.
Karolien Coenen Wereldwonder Stonehenge telt meerdere cirkels met in totaal 56 kleine en megagrote stenen.
De grootste tentoonstelling ooit over Stonehenge, de bekendste stenen cirkel van de wereld, loopt sinds gisteren in het Gallo- Romeinsmuseum. "De kolossale stenen zelf zullen uiteraard niet in Tongeren te zien zijn", reageert burgemeester Patrick Dewael.

"Dat is ook nergens voor nodig. Op 'Stonehenge, voorbij het mysterie'  zal je meer kunnen leren over dat archeologische wereldwonder dan op de plek waar de kalkstenen in het echt te bewonderen zijn." 

De bijzondere expo, die zo'n 600.000 euro kost, loopt vier maanden en half in het Gallo-Romeinsmuseum, één van de paradepaardjes van het museumkwartier onder en rond de basiliek van Tongeren. Burgemeester Dewael raamt het aantal bezoekers voorzichtig op zo'n 75.000 personen.

Jaarlijks zakken zo'n twee miljoen toeristen uit alle hoeken van de wereld af naar Stonehenge om de collectie rechtopstaande stenen van nabij te bekijken. Over het stenen monument hangt nog altijd een waas. Waarvoor hebben de megalieten gediend? Waar komen ze vandaan? Hoe zijn ze in Stonehenge terechtgekomen. "Nog elk jaar wordt een stuk van het mysterie opgelost", vertelt professor Mike Parker Pearson. Hij is curator van de expositie en een wereldautoriteit inzake Stonehenge.

Verbinden

"Al 20 jaar doe ik er archeologisch onderzoek naar. Stonehenge beheerst m'n leven", bekent de archeoloog. "Al die tijd heb ik veel theorieën zien voorbijkomen over de betekenis ervan". Sommigen zien Stonehenge als een plek waar de doden werden geëerd. Anderen zien er een zonnekalender in. "Nog maar een jaar geleden is ontdekt dat twee volkeren met een andere cultuur aan Stonehenge werkten en in de buurt leefden", liet de curator verstaan. "Stonehenge is een politiek geïnspireerd monument. Het staat symbool voor het samenkomen en verbinden van mensen van verschillende stammen."

Mike Parker Pearson was lyrisch over hoe het museum Stonehenge op een overzichtelijke, multimediale, interactieve en boeiende manier voorstelt. "Het gaat niet in de eerste plaats om de stenen, maar wel over de mensen achter de megalieten", aldus de professor. Jagers, verzamelaars en boeren hebben Stonehenge gerealiseerd. "We vertellen hun verhaal en we gaan voorbij het mysterie van Stonehenge. Alleen al het vervoer van de stenen spreekt tot de verbeelding. Veel stenen werden 240 kilometer ver naar Stonehenge gesleept.  De stenen van 30 ton werden door 400 mensen tegelijk vooruitgeduwd." 

Johan Schelfhout werkte de scenografie van de expo uit. "De cirkels van Stonehenge vind je terug in het concept van de expo", vertelt hij. Bezoekers kunnen de expo met een audiogids verkennen. Ook aan de kinderen is gedacht. Ze krijgen tekst en uitleg op hun maat en in de taal die ze begrijpen. Meer nog, de educatieve cel van het museum organiseert een workshop waar kinderen zelf een mini- Stonhenge kunnen maken en mee naar huis mogen nemen. Meer info over de expo vind je op www.galloromeinsmuseum.be. 

Met een houweel van een hertengewei maakt deze oermens een gracht rond de stenen cirkels van Stonehenge.
Karolien Coenen Met een houweel van een hertengewei maakt deze oermens een gracht rond de stenen cirkels van Stonehenge.
Kinderen maken hun eigen Stonehenge.
Karolien Coenen Kinderen maken hun eigen Stonehenge.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.