50 'kanonnen' afgevuurd tijdens dorpsfeest

Guido Slechten en zijn team steken de potten met buskruit aan.
Foto Van Galen Guido Slechten en zijn team steken de potten met buskruit aan.
Tot zes kilometer rond het kasteel de Renesse in 's Herenelderen waren gisteren een serie luide en droge knallen te horen. Ter hoogte van de Vijer werden 50 kleine 'kanonnen' met buskruit afgeschoten. "Politie en brandweer werden op voorhand verwittigd", vertelt Jean- Paul Buntinx van 's Herenelderen Vrügger.

Goed 400 inwoners van het dorp keken vanop veilige afstand toe. Vuurmeester Guido Slechten plaatste de potten. "Ze zijn hol, van gietijzer en wegen één kilo", aldus Guido. Eén gietijzeren bol werd gloeiend heet gestookt met een gasbrander en op een stok bevestigd. Hiermee stak Slechten het kruit aan met een batterij aan loeiharde knallen tot gevolg.

"De potten zijn zonder gevolgen afgeschoten", blikte hij terug. "Het geeft een kick om na 30 jaar nog eens kannonekes (lees, de potten) af te mogen schieten. Zolang is het geleden dat er nog werd geknald in het dorp .Het was puur genieten."

Verhalen over dorpsfiguren

"De knallen vervangen de schoten die 30 jaar geleden werden afgevuurd op de dag dat de sacramentsprocessie door het dorp trok", vertelde Jean- Paul Buntinx die met 's Herenelderen Vrügger verloren tradities terug in ere wil herstellen. Hieraan voorafgaand werd op de koer van het kasteel een mis opgedragen. Er volgde een wandeling door het dorp. "Op meerdere plaatsen werden verhalen in het dialect verteld over dorpsfiguren. Een belleman ging voorop", lichtte Buntinx toe. (LXB)