Winkels amper toegankelijk met rolstoel

SLECHTS ZES HANDELAARS TONEN INTERESSE IN GRATIS OPRIJLAAN

Optiekzaak Van Lindt geeft wel het goede voorbeeld. Hun zaak is toegankelijk met de rolstoel.
KBG Optiekzaak Van Lindt geeft wel het goede voorbeeld. Hun zaak is toegankelijk met de rolstoel.
Hoe toegankelijk zijn de winkels in Tienen voor rolstoelgebruikers? Niet, zo blijkt uit de bevindingen van Toegankelijk Tienen. En wat erger is: de meeste handelaars zijn ook niet van plan daar meteen verandering in te brengen. Toegankelijk Tienen wil nochtans oprijlanen schenken aan alle Tiense handelaars om de toegankelijkheid te verbeteren, maar amper zes handelaars gingen op dat aanbod in.

De werkgroep Toegankelijk Tienen wil de handelaars in de stad Tienen een verplaatsbare oprijplaat aanbieden om de toegankelijkheid van de handelszaken te verhogen. "Zo zullen personen die minder mobiel zijn, gemakkelijker kunnen deelnemen aan het sociaal gebeuren van onze stad", klinkt het. De vereniging reikte zopas ook de award 'Toegankelijk Tienen2014' uit. Die ging dit jaar naar optiekzaak Van Lindt.

Basisrecht

"We proberen politici en inwoners van de stad Tienen bewust te maken dat toegankelijkheid een basisrecht is voor iedereen", zegt Paul Rabau van Toegankelijk Tienen. "In het verleden hebben we hiertoe al enkele acties gelanceerd. Zo hebben we politici in een rolstoel laten rondrijden in hun eigen stad en het aanschaffen van een traplift voor rolstoelgebruikers in het stadhuis was voor Tienen een primeur. Vorig jaar werden ook de handelszaken door leden van onze werkgroep bezocht om zo de aandacht te vestigen op de toegankelijkheid van hun handelszaak."


Nu wil Toegankelijk Tienen duurzame oprijplaten aanbieden aan zoveel mogelijk handelszaken in Tienen, maar hiervoor is de vereniging nog op zoek naar sponsoring.

Sponsoring

"De verwachting is dat we in Tienen dertig tot veertig verplaatsbare, gesponsorde oprijplaten zullen kunnen plaatsen", zegt Rabau. "We dringen er op aan dat het aanleveren, het plaatsen en gebruiken van de oprijplaten gratis zal zijn voor de handelaars, maar daarom is die sponsoring dus net zo belangrijk."


Om toegankelijke handelszaken te belonen, besloot Toegankelijk Tienen vorig jaar om een award in het leven te roepen. Die ging voor het eerst naar bakkerij Keller-Vanderstappen. Dit jaar mag optiekzaak Van Lindt de prijs in ontvangst nemen. Wie met de rolstoel de zaak wil binnen gaan, kan dat zowel via de privéparking dankzij een oprijlaan, maar ook via de voorzijde is de toegang voorzien zonder een enkel obstakel.


"We betreuren dat er zo weinig handelaars, amper zes, ingegaan zijn op onze brief met de vraag of ze interesse hadden in zo'n award", zegt een ontgoochelde voorzitter van Toegankelijk Tienen Leona Cloots. "Hieruit blijkt dat veel handelaars niet zitten te wachten op mensen die wat meer aandacht vragen."

Vinderdomein

Leona meent ook dat de stad nog een tandje moet bijsteken wat toegankelijkheid betreft. "De wegen in het Vianderdomein zijn nog steeds niet toegankelijk, ook die op het kerkhof moeten verbeterd worden en in het voetbalstadion is er eveneens nog werk aan de winkel."