Wie van de tien trekt aan het langste eind?

Huidig burgemeester Katrien Partyka wil verder werken aan een beter Tienen.
Bollen Huidig burgemeester Katrien Partyka wil verder werken aan een beter Tienen.
Tienen kende een bewogen legislatuur. CD&V trok eind 2014 de stekker uit de coalitie met sp.a en vormde na heel wat onderhandelingen samen met Groen, Open Vld en N-VA een nieuwe coalitie. Kan sp.a met lijsttrekker Nele Daenen terugslaan? Zal de kiezer het beleid niet afrekenen op de vele files als gevolg van de jarenlange werken op de Tiense Vesten? Een nieuwe burgerbeweging, Tienen Vooruit! met Jos Mombaers (ex-Open Vld) en Bernard Vandereyken (ex-CD&V), is bovendien opgestaan. Het worden ongetwijfeld spannende verkiezingen in het Tiense, waar maar liefst tien partijen aan de mouw van de kiezer zullen trekken.

"Vriend en vijand erkent dat er een nieuwe wind waait in Tienen", zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V). "Maar er is nog werk aan de winkel. Als burgemeester vraag ik een duidelijk mandaat om dit nieuw elan verder te kunnen zetten. Of in de concurrentie vrees? Nee. Het is normaal dat er nieuwe partijen ontstaan die een graantje willen meepikken van de nieuwe wind in Tienen. Dat is een democratisch recht. Belangrijk is wel dat er voldoende stabiliteit is om een kordaat bestuur mogelijk te maken. Versnippering draagt daar zeker niet toe bij. De grootste uitdagingen voor Tienen zijn volgens mij de aanpak van overlast, leegstand en sluikstort. We moeten daarnaast niet alleen zorgen voor een mooie stadskern, maar ook voor levendige en verzorgde dorpskernen. Op die manier bouwen we aan een Tienen waar mensen zicht thuis voelen in hun straat en buurt, is er ruimte om elkaar te ontmoeten en samen verder te bouwen aan Tienen."

Een grote uitdager is ongetwijfeld Jos Mombaers (Tienen Vooruit!), die in het vorige beleid als schepen van Stadsontwikkeling indruk maakte. Hij liet in 2017 weten dat hij Open Vld verliet om samen met Bernard Vandereyken, gewezen CD&V schepen, Tienen Vooruit! op te richten. De lijst van Jos en Bernard geraakte snel ingevuld en de verwachtingen zijn dan ook groot. "De oude partijstructuren hebben afgedaan", zegt Jos. "Tienen Vooruit! is een onafhankelijke beweging, die ongetwijfeld zal wegen op de coalitievorming. Ikzelf hoop op het burgemeesterschap. De ervaring die ik heb opgebouwd als schepen, advocaat en curator, leert me dat de burger mij ziet als bekwaam, betrokken en betrouwbaar. Ik ben ook zichtbaar aanwezig in de stad en de Tienenaar weet dat ik maar één betaald politiek mandaat heb. Ik zal dit zo houden."

Jos Mombaers wil met Tienen Vooruit! potten breken deze verkiezingen.
Foto VDT Jos Mombaers wil met Tienen Vooruit! potten breken deze verkiezingen.

Wat we zeker niet uit het oog mogen verliezen, is dat Tienen steeds een rood bastion geweest is. Sp.a kreeg wel enkele rake klappen tijdens de periode van onbestuurbaarheid, maar staat met een sterke lijst klaar om weer mee te doen. "Tienen heeft meer dan ooit nood aan een meer sociaal karakter, meer samenleving, meer aandacht voor alle mensen en alle burgers", meent kandidaat-burgemeester Nele Daenen. "Wij zouden minder investeren in stenen en beton, maar meer in het hart van de stad, namelijk haar inwoners. Ikzelf zal een zeer open, toegankelijke en bereikbare burgemeester zijn, die zeer dicht tussen haar burgers zal staan. Ik meen bovendien dat ik in de voorbije jaren, waarin ik werkzaam was als ingenieur en afdelingshoofd aan de stad, zeer veel kennis heb verkregen van wat de situatie van onze stad nu is en waar we naartoe moeten."

Nele Daenen krijgt steun van oud burgemeester Marcel Logist om sp.a weer in de meerderheid te krijgen.
Foto Vanessa Dekeyzer Nele Daenen krijgt steun van oud burgemeester Marcel Logist om sp.a weer in de meerderheid te krijgen.

Maar er is nog iemand die de sjerp van burgemeester wil aantrekken en daar enkele jaren geleden net naast greep in de periode van de onbestuurbaarheid: Bram Delvaux (Open Vld). Hij maakte als OCMW-voorzitter en schepen een grote indruk en heeft heel veel zin om het begonnen werk bij de huidige bestuursploeg verder te zetten. "Open Vld is dé drijvende kracht achter de nieuwe wind die door onze stad waait. Op dat elan moeten we verder gaan. Onze ambitie is duidelijk: we willen op 14 oktober winnen. Met onze lijst aan gedreven en ervaren kandidaten moet dat kunnen. Als beleidspartij kunnen en zullen we wegen op nationaal en gewestelijk niveau in tegenstelling tot de wildgroei aan stadspartijen in Tienen zonder verankering in Brussel. Ik zal de burgemeester zijn van alle Tienenaars, een burgemeester die een stabiele en gedreven bestuursmeerderheid zal vormen en leiden."

Kaderstuk: Partijen doorgelicht

1) N-VA

Deze partij wordt aangestuurd door huidig schepen van onder meer Integratie en Bevolking Ine Tombeur. "N-VA vertrekt vanuit een langetermijnvisie en durft beslissingen nemen die soms in contrast staan met het jarenlange gevoerde beleid. Dat is wat Tienen nodig heeft! Ik ben 3,5 jaar schepen geweest, iets wat ik enorm graag deed en ik kreeg ook veel positieve reacties op mijn realisaties, net als op de manier waarop ik de dingen aanpak. Dat doet enorm veel deugd. Als ik zie hoe groot de uitdagingen voor onze stad zijn, heb ik enorm veel goesting om deze aan te gaan." De lijst wordt geduwd door schepen van Financiën, Johan Dewolfs, die zijn kunde de voorbije legislatuur kon bewijzen.

2) Groen

Groen belandde dankzij de nieuwe coalitievorming halfweg de legislatuur in de meerderheid. Als schepen zag je Tom Roovers grote stappen maken. "Wat mijn bevoegdheden betreft hebben we Tienen op die drie jaar laten kennismaken met onder meer de zone 30, het stadsrandbos, de eerste schoolstraat en de eerste fietsstraten. In totaal hebben we 40 projecten gerealiseerd, die in ons partijprogramma stonden. Wij doen dus wat we beloven!" Andere sterktehouders op de Groen-lijst zijn lijstduwer John Vankeijenberg en Bernadette Stassens uit Goetsenhoven, voormalig raadslid in OCMW, stad en provincie.

3) Tienen Plus

Deze stadspartij ging tot voor kort door het leven als Tienen +, oorspronkelijk opgericht door Danny Puyneers en Annemie Minten. Annemie heeft intussen eerst de overstap gemaakt naar de Burgerbeweging van sp.a raadslid Marie-Claire Loozen, die intussen al teloorgegaan is, en daarna naar Tienen Vooruit! Danny vond wel een andere partner in Patrick Grootjans, die de lijst zal duwen. Patrick zal ongetwijfeld voor heel wat stemmen zorgen, want hij haalde bij de vorige verkiezingen nog bijzonder veel stemmen bij de sp.a, de partij die hem opzij zette. Kan hij met Tienen Plus nu wraak nemen? Die ambitie is er alvast.

4) Vlaams Belang

Deze partij heeft de voorbije legislatuur met amper één raadslid weinig op het beleid kunnen duwen. Toch geniet dat ene raadslid, Johnny Van Stiphout, al bijna achttien jaar waardering van zijn collega's in de gemeenteraad voor zijn opbouwende oppositie en in de stad staat hij bekend om zijn luisterend oor. Maar Johnny maakte bekend de overstap naar Tienen Vooruit! te maken en dus verliest Vlaams Belang zijn stemmenkanon. "Het vertrek van Johnny zal ons zeker stemmen kosten, maar anderzijds hopen we dat de kiezer op onze partij blijft stemmen voor hetgeen waar we politiek voor staan", aldus lijsttrekker Joël Dereze.

5) Partij van de Arbeid

Anna Maria Van Aerschot zal de lijst van Partij van de Arbeid (PVDA) aanvoeren in Tienen. Aandacht voor de groeiende armoede, het dure wonen en de nood aan betaalbare rust- en verzorgingstehuizen zijn daarin zeker thema's.

6) Jes

Eddy Mievis, horeca-uitbater in Tienen, gaat met de onafhankelijke stadspartij JES naar de verkiezingen. De boodschap hiervan is: 'Ik ben Jong en Sexy, stem voor mij!' Mievis heeft ook een tienpuntenplan klaar. " Tienen moet ook absoluut toegankelijker worden en er moet meer parking komen." Benieuwd of Mievis veel stemmen zal halen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.