Verkeerschaos blijft (voorlopig) uit

Veel ouders brengen hun kinderen te voet of met de fiets naar school.
Foto Bollen Veel ouders brengen hun kinderen te voet of met de fiets naar school.
Tot grote verbazing van veel mensen verliep het verkeer in het centrum van Tienen op de eerste schooldag bijzonder vlot. Door de werken aan de Vesten werd voor hinder gevreesd, maar die bleef dus uit.

Ouders hielden hun hart vast om op 1 september hun kind naar school te brengen in het centrum van Tienen. De meesten onder hen besloten dan ook om tijdig te vertrekken, een boodschap die de scholen vooraf aan de ouders hadden gecommuniceerd. "Dat heeft toch effect gehad", zegt directeur Paulette Wouters van het Provinciaal Instituut voor Secundair Onderwijs (PISO). "Bij ons waren er slechts twee leerlingen te laat op school en die waren met de trein gekomen. Alle leerkrachten waren eveneens netjes op tijd. Ik ben zelf ook vroeg thuis vertrokken, waardoor ik eigenlijk veel te vroeg op school was. Maar beter te vroeg dan te laat."


"Ook in de VIA-scholen in het centrum van Tienen was iedereen netjes op tijd", aldus algemeen directeur Mieke Pieters. "Ik ben wel benieuwd of dat morgen ook zo zal zijn, want ik denk dat iedereen vandaag extra vroeg vertrokken is."


De politie stond op elk kruispunt aan de Vesten klaar om het verkeer in goede banen te leiden.

Lange afrijstroken

"Het gewest, de stad, aannemer en politie hebben veel inspanningen geleverd om vlot verkeer mogelijk te maken op de Vesten onder meer door de langere afrijstroken", reageert schepen van Openbare Werken, Katrien Partyka. "Ook scholen en bedrijven hebben we betrokken in de communicatie zodat ouders en werknemers goed op de hoogte zouden zijn. Het is super dat veel ouders en leerlingen kozen voor de fiets of een alternatieve weg. De eerste schooldag is daardoor op verkeersvlak rustig en veilig verlopen. Maar we moeten ons ervan bewust zijn dat er de komende tijd hinder zal zijn. Op 5 september evalueren we de situatie om, indien nodig, bij te sturen."