Vergunning voor trainingscentrum en schietstand

OOK VLIEGCLUBS DE WOUW EN ULM BIJ GELUKKIGEN

Een triest aanzicht van een door vandalen geteisterd gebouw. Dit wordt afgebroken met het oog op de bouw van een nieuw trainingscentrum met schietstand.
Foto Vanessa Dekeyzer Een triest aanzicht van een door vandalen geteisterd gebouw. Dit wordt afgebroken met het oog op de bouw van een nieuw trainingscentrum met schietstand.
De vergunning voor de bouw van een trainingscentrum voor de regionale politie en een schietstand op het militair domein van Goetsenhoven werd zopas goedgekeurd. De provincie keurde ook de vergunningen voor de twee vliegclubs op het terrein, ULM en De Wouw, goed.

Interleuven gaat op het militaire terrein in Goetsenhoven een nieuw trainingscomplex met schietstand bouwen voor de lokale politie. Die kost om en bij de 6 miljoen euro. De locatie is in het verleden gekozen door de federale politie met het idee er een groot complex op te zetten, maar die plannen gingen niet door. "De locatie werd wel behouden voor een trainingscentrum met een nieuwe schietstand, een van zes banen van 50 meter en een van zes banen van 15 meter", zegt Danny Pelsmaekers, verantwoordelijke trainingscentrum IL. "In het trainingscentrum zullen de technieken van geweldbeheersing aangeleerd worden, zowel binnen als buiten. Er komt een grote sportzaal 9 op 25 meter en een hal voor tactische oefeningen van 15 op 25 meter met daar rond een twintigtal zeecontainers om een soort van straateffect te creëren. Ook in de containers kan geoefend worden."


De schietoefeningen vinden overdag plaats tussen 8 en 19 uur. "Er zal dus 's nachts nooit geschoten worden", zegt Danny. "Bovendien zorgen we voor een groenscherm en wordt de infrastructuur geluidsdicht gemaakt, zodat de buurt van ons geen hinder zal ondervinden." Tegen het dossier kwamen er enkele klachten binnen, maar deze werden niet weerhouden. "Natuurpunt was bang om een mogelijke rustplaats van vleermuizen te verstoren. We willen in overleg met hen gaan om te bekijken wat nodig is." Burgemeester Katrien Partyka (CD&V) is blij met de komst van de politie op het domein van Goetsenhoven. "We zijn blij dat toch al een stuk van het oude militaire domein een bestemming krijgt. Er zal meer 'beweging' en toezicht zijn en dat is goed om vandalisme tegen te gaan."

Vliegclubs

Op het domein zijn vandaag ook twee vliegclubs actief, De Wouw en ULM Goetsenhoven. De stad verleende in maart nieuwe milieuvergunningsaanvragen met strikte voorwaarden, maar het protestcomité ging in beroep bij de bestendige deputatie. "We hebben beslist om de vergunningen wel toe te kennen met een maximaal aantal motorvluchten van 2,750, inclusief zweefvliegvluchten die per motor aangedreven worden. Circuittrainingen kunnen op zaterdag van 9 tot 13 uur en van 14 uur tot zonsondergang met een limiet tot 22 uur en op feestdagen van 9 tot 13 uur. Op zondag mag er tussen 1 april en 31 oktober enkel gevlogen worden van 9 tot 13 uur en van 1 november tot 31 maart van 9 tot 13 uur en van 14 uur tot zonsondergang", legt gedeputeerde Tie Roefs uit. "Bijkomend wordt opgelegd dat alle vliegtuigen gecertificeerd moeten zijn, dat maximum twee gemotoriseerde scholingsvliegtuigen actief zijn op het domein en dat de touch-en go landingen per piloot beperkt zijn tot zes."