Uilenman Eric Pardon houdt demonstratie tegen roofvogelverbod

Eric Pardon ( tweede van rechts) kreeg heel wat sympathisanten op de been.
Foto Bollen Eric Pardon ( tweede van rechts) kreeg heel wat sympathisanten op de been.
Uilenman Eric Pardon (69) betoogde donderdagavond op het Heldenplein tegen het nakende verbod om met roofvogels in het openbaar te verschijnen. Hij kreeg de steun van een twintigtal sympathisanten en collega-valkeniers uit Berlaar en Dendermonde.

De Milieuadviesraad (MAR) van Tienen had na overleg met de Vogelbescherming Vlaanderen aan het schepencollege gevraagd om een politiereglement goed te keuren. Dat moet roofvogelshows verbieden in Tienen en je mag met de dieren ook niet meer op publieke plaatsen komen. "Ze viseren mij met dit verbod", zegt Pardon. Hij heeft twaalf uilen, waarmee hij dagelijks door de stad wandelt. "Ik krijg niets dan positieve reacties. Mensen spreken mij aan vol bewondering voor de dieren. Ik zie de ogen van kinderen glinsteren. Ik word gevraagd om met mijn uilen voorstellingen te geven op scholen en in rusthuizen."


Op Facebook kreeg Pardon 700 reacties. "Eric is door iedereen geliefd. Zijn uilen doen geen vlieg kwaad", zeggen omstaanders op het plein. Pardon begrijpt niet waarom Natuurpunt en de MAR zich druk maken. "Die dieren hebben allemaal een certificaat en zijn beschermd door het Ministerie van Volksgezondheid. Ik mag er overal in de EU mee komen, waarom niet in Tienen?"


"De stad is kortzichtig als ze dit verbod goedkeurt", zegt Albert De Braekeleer uit Bost, die met zijn Europese oehoe Dietoe naar de betoging is gekomen. "Het is dankzij telers dat deze soort overleeft."


"Het certificaat zegt wel dat je een roofvogel mag houden, maar er staat niet in bepaald wat de levensbehoeften zijn van die dieren", reageert Marcel Jonckers, voorzitter van de MAR. "Pardon zegt steeds dat het huisdieren zijn, maar ze horen niet thuis in gevangenschap. De term valkenier zou in Vlaanderen gereglementeerd moeten worden." Jonckers verwacht dat het verbod er komt. "De beslissing ligt nu in handen van het stadsbestuur. Zij hebben contact gehad met Antwerpen, waar hetzelfde reglement werd goedgekeurd. Meerdere steden zullen volgen. Circusdieren worden op veel plaatsen immers ook niet meer gedoogd." (VDWT)