Straatlampen worden gedimd

MAATREGEL MOET BESPARING VAN 22 PROCENT OPLEVEREN OP VERLICHTINGSKOSTEN

Tienen wil in zoveel mogelijk straten de openbare verlichting dimmen.
Foto Kos Tienen wil in zoveel mogelijk straten de openbare verlichting dimmen.
De stad Tienen start met het dimmen van de straatverlichting in een aantal wijken tussen 22 en 6 uur. Ook de kerstverlichting wordt vanaf middernacht gedoofd. "Deze maatregelen kaderen in ons energiezuinig beleid", verklaart schepen van Openbare Werken, Katrien Partyka (CD&V). "Zo besparen we 22 procent op de verlichtingskosten."

"We zijn al een jaar bezig aan een masterplan rond openbare verlichting in Tienen", zegt schepen van Openbare Werken Katrien Partyka (CD&V). "De gemeenten moeten nu eenmaal spaarzaam omspringen met energie en met de financiële middelen die zij ter beschikking krijgen. We willen graag een moderne openbare verlichting, die ook zuinig is, want dat scheelt in de portemonnee. De stad betaalt jaarlijks 560.000 euro aan openbare verlichting aan verbruik en 70.000 euro aan onderhoud. Wanneer alle verlichting wordt gedimd, zal dit een besparing opleveren van 22 procent op de verbruiksfactuur."


Het dimmen van lichten is in Tienen mogelijk in wijken waar vrij recent, bijvoorbeeld in het kader van openbare werken, dimlichten geplaatst werden. "Ik denk dan aan het centrum van Oplinter, de omgeving van het Industriepark, het Torsinplein, de Lombardstraat en het Medekersveld in Kumtich", zegt schepen Partyka.

Veilig gevoel

"Er wordt bewust gekozen om de verlichting tussen 22 en 6 uur te dimmen en niet te doven. Dat gebeurt op advies van de politie. Straatverlichting is immers belangrijk om de buurtbewoners een veilig gevoel te geven."


Ook de monumentverlichting wordt op een aantal locaties in de stad tussen 23 en 6 uur gedoofd en om middernacht wordt de stekker uit de kerstverlichting getrokken. "Momenteel bekijken we nog welke technische aanpassingen er nodig zijn om het aantal straten waar de lichten gedimd kunnen worden, uit te breiden", zegt schepen Partyka. "We willen ook de mogelijkheden van 'slimme' openbare verlichting onderzoeken. Ik denk bijvoorbeeld aan verlichting die aanspringt wanneer er iemand voorbij komt."


Groen Tienen is heel blij met dit beleid, maar vindt dat de stad nog een stap verder kan gaan. "Eandis had een proefproject voorgesteld, waarbij de verlichting in enkele wijken effectief zou gedoofd worden tussen middernacht en 5 uur", zegt Groen-gemeenteraadslid Tom Roovers. "Dat voorstel wees het stadsbestuur af uit schrik voor een onveiligheidsgevoel, maar het was net de bedoeling van dit proefproject om te zien of dat gevoel ook echt klopt in de realiteit. En waarom enkel dimmen tussen 22 en 6 uur? Op Facebook stelt de schepen tenslotte dat zij geen verschil ziet tussen gedimde en niet-gedimde lichten. Dus hoeft het dimmen toch niet beperkt te worden in tijd?"

Aarschot was eerst

Tienen is niet de eerste stad in het Hageland die dergelijk initiatief lanceert. Aarschot dimt al sinds eind 2012 de openbare verlichting in alle nieuwe woonwijken.