Stad stapt mee in cameraproject aan glasbollen

Schepen van Leefmilieu Tom Roovers (Groen) aan de glasbollen aan de kerk in Grimde.
Bollen Schepen van Leefmilieu Tom Roovers (Groen) aan de glasbollen aan de kerk in Grimde.
De stad gaat samen met EcoWerf camera's plaatsen aan glasbollen. "Ze zullen mobiel zijn, maar een beperkte tijd op één locatie staan en niet als camera herkenbaar zijn", zegt schepen van Leefmilieu, Tom Roovers (Groen).

Het is op vraag van schepen Roovers dat EcoWerf dit project lanceert. "Burgers en de gemeente zijn ontevreden over de vuile glasbolsites", klinkt het bij EcoWerf. "Het is moeilijk sluikstorters op heterdaad te betrappen en door die straffeloosheid gaat het spelletje gewoon door." EcoWerf wil de sluikstort 'hotspots' aanpakken door camera's te plaatsen aan glasbollen, de beelden te bekijken en zelf de verslagen op te maken. Dat zal gebeuren in samenwerking met de politie, de gemeente en de sanctionerende ambtenaar.

30.000 euro

De administratieve opstart van het project, met daarin de opmaak van het projectdossier en de aankoop van de camera, wordt geraamd op 29.560 euro. Die kosten worden gedragen door Fost Plus. De administratieve opstart voor één gemeente zou 3.722 euro bedragen. Dit gaat onder meer om de vergaderingen met de gemeente en politiezone en de opmaak van het dossier op maat van de gemeente. Dat wordt dan ook door de gemeente gedragen, net als de 539 euro per week dat de camera bij een glasbolsite staat. "Het aantal weken dat de glasbolsites van één gemeente gefilmd worden, is te bespreken op basis van het aantal ingeschreven gemeenten", legt schepen Roovers uit. "Bij instap van minimaal acht gemeenten zal EcoWerf dit project uitrollen en kan de eerste camera geplaatst worden op 1 september 2018."


Onder meer de situatie op de glasbolsites op de Carrefour-parking aan de Albertvest, het kruispunt Vissenakenstraat met de Valkenswaardlaan, de parking Sint-Pieterskerk aan de Wulmersumsesteenweg, de parking Melkerij in Oplinter, de parking van het Vianderdomein, de Mulkstraat en het Martelarenplein tegenover Delhaize, de parking centrum Bost, de Bostsestraat en Huidevetterstraat, is problematisch. "We hopen dat EcoWerf het project snel uitrolt", besluit schepen Roovers. (VDT)