Plafond stadhuis stort in door regen

STAD LAAT STUDIE UITVOEREN NAAR STABILITEIT IN GEKLASSEERD DEEL

Schepen Katrien Partyka toont de stelling die nu in de raadzaal staat.
Bollen Schepen Katrien Partyka toont de stelling die nu in de raadzaal staat.
Door de hevige regenval van de voorbije weken is een deel van het plafond in het stadhuis van Tienen ingestort. Het gaat om het plafond van de raadzaal, in het geklasseerde gedeelte van het stadhuis. Even werd zelfs gevreesd dat het volledige stadhuis zou instoten. "We nemen geen risico en laten de stabiliteit onderzoeken", zegt schepen Partyka. "Huwelijken worden voorlopig voltrokken in het bureau van de secretaris."

De voorbije weken braken verschillende hevige onweders los boven Tienen. Terwijl elders in de stad meermaals straten en kelders onder water stonden, liep ook het stadhuis op de Grote Markt averij op. "Tijdens een van de onweders stroomde het water plots met bakken binnen in de raadzaal", zegt schepen van Patrimonium Katrien Partyka (CD&V). "Er was meteen paniek. Even werd zelfs gevreesd dat het stadhuis zou instorten. Dat was gelukkig niet het geval, maar een deel van de bepleistering van het plafond van de raadzaal donderde wel naar beneden."

Een groot stuk van de bepleistering kwam naar beneden. Op andere plaatsen duiken er nu ook barsten op.
Bollen Een groot stuk van de bepleistering kwam naar beneden. Op andere plaatsen duiken er nu ook barsten op.

Bijkomende barsten

Om de veiligheid te waarborgen, plaatste een aannemer in samenspraak met de technische dienst van de stad een stelling. "Die moet voorkomen dat iemand gekwetst geraakt, mocht er nog een deel van het plafond naar beneden vallen", zegt Partyka. "Die mogelijkheid bestaat, want onderzoek heeft uitgewezen dat de bepleistering van een ander deel van het plafond aangetast is door de regen. Dat is ook te merken aan de barsten in het plafond, die pas opgedoken zijn."


De stad laat nu een globale studie uitvoeren voor het geklasseerde gedeelte van het stadhuis. Meer bepaald het dak en het plafond op de eerste- en benedenverdieping worden onder de loep genomen.

Klopkever aan het werk

"De eerste onderzoeken brachten meteen nog een bijkomend probleem aan het licht", zegt Partyka. "Blijkbaar is er ook een klopkever aanwezig die schade toebrengt aan de houten balken van het dak. We zullen dus ook de dakconstructie verder onderzoeken. De studie zal maximum dertig werkdagen in beslag nemen. Daarna zal bekeken worden welke restauratiewerken er moeten gebeuren. We hopen zo snel mogelijk met de herstelling te kunnen starten."


In afwachting worden er in ieder geval geen risico's genomen. "De huwelijken vinden momenteel niet langer plaats in de raadzaal, maar wel in het bureau van de secretaris", zegt de schepen. "Deze week heb ik daar nog drie koppels gehuwd. Ik probeer de situatie wat goed te praten door te zeggen dat zij de eer hebben om door de eerste vrouwelijke burgemeester van Tienen getrouwd te worden, aangezien ik deze week waarnemend burgemeester ben." (lacht)

Gemeenteraad

"Nee, maar ernstig: ik hoop dat de schade snel kan hersteld worden", zegt Partuka. "Hopelijk kan dat ook met een toelage van de overheid, aangezien het om een geklasseerd gebouw gaat. Als alles goed gaat, kunnen we onze gemeenteraadszitting van september opnieuw in onze raadzaal houden."