Pastorijstraat kreunt onder parkeerdruk

BEWONERS VRAGEN STAD OM EXTRA WEG AAN TE LEGGEN OM PARKING TE CREËREN

Luc Sciot, Bianca Van der Meersch, Danny Costermans en Maryse Janssens zijn het beu dat ze hun wagen niet dichtbij hun woning kunnen parkeren.
Foto VDT Luc Sciot, Bianca Van der Meersch, Danny Costermans en Maryse Janssens zijn het beu dat ze hun wagen niet dichtbij hun woning kunnen parkeren.
De bewoners van het bovenste deel van de Pastorijstraat in Grimde kreunen onder de parkeerdruk. "We vragen al lang om een oplossing, maar de stad reageert niet", klinkt het. De bewoners hebben nu zelf een voorstel klaar. "Achter de huizen scheidt een afspanning de tuinen van de toegangsweg naar de beschutte werkplaats Blankedale. Wanneer die enkele meters kan opgeschoven worden, kan de stad hier een weg aanleggen, zodat we onze wagens achter onze tuin kunnen parkeren."

"Ik kwam vannacht van mijn werk thuis rond 2 uur en ik kon ook dan geen enkele parkeerplaats in de buurt van mijn woning vinden", zegt Danny Costermans. "Uiteindelijk heb ik mijn auto bijna aan de Sint-Truidensesteenweg moeten achterlaten, dat is toch wel een heel eindje wandelen. En dat is de situatie op bijna elk moment van de dag, zowel tijdens de week als tijdens het weekend."

Zelf voorstel lanceren

De bewoners mogen hun wagen bijkomend parkeren op de parking aan de burelen van de Citrique, maar dat is enkel buiten de kantooruren. "Deze oplossing vangt de parkeerdruk helemaal niet op", reageert Luc Sciot. "Alle omliggende straten, zoals de Klein Molenstraat, staan ook al helemaal vol. We dringen er al jaren bij de stad op aan om een oplossing te zoeken, maar we krijgen geen reactie. Vandaar dat de bewoners de koppen bij mekaar hebben gestoken en zelf een voorstel lanceren."


Achter de tuinen van de woningen loopt een privaatweg van Blankedale, die uitkomt op de Ambachtenlaan. "Het is perfect mogelijk om de afspanning tussen deze weg en onze tuinen drie meter op te schuiven, en dit van huisnummer 240 tot aan de Kleine Molenstraat en de Verbindingsstraat, zodat hier een verharde weg kan komen, waarlangs wij aan de hand van een badge toegang kunnen krijgen tot de achterzijde van onze woningen."

Privébedrijf

Voorwaarde is dan wel dat Blankedale haar weg openstelt en volgens de bewoners wil het bedrijf dat omwille van veiligheidsredenen niet doen. Bij Blankedale zelf kon men gisteren nog niet reageren op het voorstel. "Blankendale is natuurlijk een privébedrijf en bepaalt zelf wie ze toegang geeft tot haar grond, net zoals iedereen zijn huissleutel geeft aan wie hij zelf kiest", reageert schepen van Mobiliteit, Tom Roovers (Groen). "Een tweede mogelijkheid zou zijn dat elke eigenaar een stuk grond afstaat om een private weg te bekomen die alle tuinen kan bedienen."


"We hebben dat in het verleden al geprobeerd te doen, maar niet iedereen, onder meer een bewoner zonder wagen, ging hier mee akkoord en dus sta je nog nergens", zegt Luc Sciot. "We hopen dus alsnog dat Blankedale akkoord zal gaan met ons voorstel."