Partyka wil strenge controle op rookmelders

Vlaams volksvertegenwoordiger en Tiens schepen Katrien Partyka (CD&V) ijvert in het Vlaams parlement voor een controle op de gefaseerde verplichting om rookmelders te plaatsen. "Vlaanderen heeft vandaag geen zicht op de plaatsing van de rookmelders, die volgens de regelgeving verplicht zijn. De minister wil wel inzetten op preventie en sensibilisering via de provincies en de gemeenten. Dat is mooi, maar niet voldoende."

"Opvallende vaststelling is dat slechts 43 procent van de Vlaamse huizen over een rookmelder beschikt, waar dit in Nederland 68 procent en in het Verenigd Koninkrijk zelfs 89 procent is", zegt Partyka. "Nochtans kunnen goed geplaatste en goed functionerende rookmelders bewoners snel alarmeren bij een brand en, tegen een heel beperkte kostprijs, heel wat levens redden."


"De verplichting om rookmelders te plaatsen, moet gehandhaafd worden", zegt Partyka.


In Tienen wil de sociale huisvestingsmaatschappij CV Huisvesting alvast het nodige doen rond deze problematiek. "De woningen van Huisvesting Tienen zijn momenteel in orde met de rookmelders", aldus voorzitter Dirk Smolders. "Maar tegen 1 januari 2016 moeten we wel nog bijkomend rookmelders plaatsen in een aantal wooneenheden." (VDT)